Ο ”γκουρού” Sid Klein ”βλέπει” τον Dow στις 6.500

Ο Sid Klein έχει χτίσει την καριέρα του πάνω στην ικανότητα πρόβλεψης των σημείων καμπής των αγορών. Το 1989 κήρυττε ότι ο κόσμος θα πρέπει να ”παίξει short” την Ιαπωνία. Τον Ιανουάριο του 2000 δήλωνε ότι η αγορά ”ταύρων” στις ΗΠΑ έχει παρέλθει. Τον Οκτώβριο του 2002 προέβλεψε το κατώτατο σημείο της αμερικανικής αγοράς. Τώρα, αναφέρει ότι ο Dow Jones ενδέχεται ”να υποχωρήσει στις 6.500 μονάδες το 2006”.

του Stephen Schurr

Ο Sid Klein έχει χτίσει την καριέρα του πάνω στην ικανότητα πρόβλεψης των σημείων καμπής στην ιαπωνική και την αμερικανική αγορά.

Το 1989 κήρυττε ότι ο κόσμος θα πρέπει να ”παίξει short” την Ιαπωνία. Τον Ιανουάριο του 2000 δήλωνε ότι η αγορά ”ταύρων” στις ΗΠΑ έχει παρέλθει και ότι οι τιμές των μετοχών θα υποχωρήσουν κατά το ήμισυ. Τον Οκτώβριο του 2002 προέβλεψε το κατώτατο σημείο της αμερικανικής αγοράς σχεδόν την ίδια ημέρα.

Τώρα, ο επενδυτικός σύμβουλος και εκδότης του εντύπου ”Japan Asia Investments” αναφέρει ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενδέχεται ”να υποχωρήσει στις 6.500 μονάδες το 2006”, σε επίπεδα 40% χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα.

Βάσει αυτής της εκτίμησης, προτείνει θέσεις short 18 μηνών στον Dow Jones, σε μια σύσταση αντίστοιχη με αυτή που είχε προτείνει για την Ιαπωνία το 1989. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η σύστασή του για ”λιμάνι ασφαλείας”: Η Ιαπωνία. Και πιο συγκεκριμένα, σε μετοχές αξίας που επικεντρώνονται στην εγχώρια οικονομία.

Για να στηρίξει την απαισιόδοξη άποψή του ο κ. Klein επισημαίνει ότι υπάρχουν τα ίδια σημάδια στα οποία βασίστηκε η εκτίμησή του το 1989.

Το βασικό είναι οι αποτιμήσεις. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, επισημαίνει ο κ. Klein, έχει Ρ/Ε που δεν ευθυγραμμίζεται με τις υφιστάμενες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας.

Επισημαίνει ότι ένα Ρ/Ε 18 δεν έχει πλέον νόημα, καθώς εάν οι μετοχές σταματήσουν να διαπραγματεύονται με premium έναντι των προβλεπόμενων ρυθμών ανάπτυξης, ο Dow Jones μπορεί να υποχωρήσει εύκολα σε ένα εύρος μεταξύ 7.000 και 8.000 μονάδων.

Οι αποτιμήσεις σπάνια αποτελούν καταλύτη για μια υποχώρηση μεγάλης κλίμακας, αλλά ο κ. Klein ”βλέπει” και άλλους παράγοντες. Η τιμή του πετρελαίου είναι ένας από αυτούς. Από την άνοιξη, επισημαίνει, οι αμερικανικές μετοχές δεν ακολουθούν τη συνήθη πορεία της αντίστροφης κίνησης προς την τιμή του πετρελαίου. Εάν οι πετρελαϊκές τιμές δεν καταρρεύσουν απότομα, θα πρέπει να επίκειται χρηματιστηριακή διόρθωση.

Ένας ακόμη ενδεχόμενος παράγοντας είναι η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, κάτι που ενδέχεται να μεταφραστεί σε λιγότερες αγορές αμερικανικών ομολόγων, οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια και σε οικονομική επιβράδυνση και στις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην Κίνα, ο κ. Klein επισημαίνει ότι η συμβουλή του Πεκίνου στους Κινέζους να επενδύουν σε χρυσό αποτελεί ένα ακόμη σημάδι.

Συμπερασματικά, ο κ. Klein συμβουλεύει τους επενδυτές να μην ασχολούνται τόσο με την αναγνώριση των σημαδιών, αλλά με τη σωστή τους τοποθέτηση για την επικείμενη διόρθωση.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v