”Θέλετε να σας φοβούνται ή να σας αγαπούν;”

Ο Paul Volker μπορεί να γινόταν τρομακτικός ορισμένες φορές, αλλά όταν αποχώρησε από τη Fed, τον αγαπούσαν όλοι. Ο Alan Greenspan ενδέχεται να αποχωρήσει χωρίς τη λατρεία της αγοράς. Oι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Federal Reserve θα πρέπει να καλούνται να απαντήσουν σε μια ερώτηση: Θέλετε να σας φοβούνται ή να σας αγαπούν;

του Stephen Schurr

Οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Alan Greenspan στη θέση του προέδρου της Federal Reserve θα πρέπει να καλούνται να απαντήσουν σε μια ερώτηση: Θέλετε να σας φοβούνται ή να σας αγαπούν;

Η αγάπη προς τον πρόεδρο Greenspan είναι δεδομένη. Έχει καθοδηγήσει την Fed επί δυο δεκαετίες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς. Χάρη στα εκτεταμένα οικονομικά ερεθίσματα, η εποχή μετά την ”φούσκα”, δεν ήταν τόσο επίπονη όσο προηγούμενες περιπτώσεις.

Φυσικά, υπάρχει και η κοινότητα των επικριτών του, που επισημαίνει ότι είναι υπερβολικά ανεκτικός και αφήνει περιθώριο για αχαλίνωτη φημολογία. Αυτό οδήγησε, όχι μόνο στη χρηματιστηριακή ”φούσκα” στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αλλά και στην σημερινή ”φούσκα” στην στεγαστική αγορά. Οι πιο άσχετοι των αποκαλούν απλώς ”Easy Al”.

Ο Paul Volcker, ο προκάτοχος του κ. Greenspan, δεν τύγχανε πάντοτε της συμπάθειας της αγοράς, αλλά ορισμένες φορές τον φοβόντουσαν. Πιστός στην άποψη ότι ο βασικός ρόλος της Fed είναι να μαζεύει τα μπουκάλια με το αλκοόλ μόλις αρχίζει το πάρτι, ο κ. Volcker καταπολεμούσε το ”τέρας” του πληθωρισμού με ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων.

Στον αντίποδα, ο κ. Greenspan, η 18ετής θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο, ποτέ δεν απομάκρυνε τα μπουκάλια με το αλκοόλ, αλλά στεκόταν δίπλα τους, ενημερώνοντας τους θαμώνες του πάρτι ότι ίσως να νιώσουν άρρωστοι την επόμενη μέρα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν ακούνε. Ο κ. Greenspan προειδοποιούσε ότι αυτοί που εμπλέκονται ακόμη σε επενδυτικές κινήσεις όπως το carry trade -βραχυπρόθεσμος δανεισμός για επενδύσεις με υψηλότερη απόδοση- εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων, θα ”πρέπει να θέλουν να χάνουν χρήματα”. Όμως, τα ζωώδη ένστικτα δεν περιορίστηκαν. Αυτό σημαίνει για ορισμένους ότι ο κ. Greenspan δεν έχει τις απαιτούμενες ικανότητες να τρομάζει την αγορά.

Ως εκ τούτου, οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed ενδέχεται να οδηγήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα από τα μακροχρόνια -δημιουργώντας μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων που σχεδόν πάντοτε αποτελεί οιωνό επερχόμενης ύφεσης.



Ο κ. Volker μπορεί να γινόταν τρομακτικός ορισμένες φορές, αλλά όταν αποχώρησε από τη Fed, τον αγαπούσαν όλοι. Η ειρωνεία με τον κ. Greenspan είναι ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του τυγχάνοντας της λατρείας της αγοράς, αλλά ενδέχεται να αποχωρήσει χωρίς αυτήν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v