Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στη Wall λόγω πετρελαίου

Περικόπτονται τα κέρδη της Wall Street καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” ανακάμπτουν πάνω και από το επίπεδο των 67 δολ. μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα, αντισταθμίζοντας την αισιοδοξία που προκάλεσε η αναπάντεχη εκτίναξη των πωλήσεων νέων κατοικιών. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Περικόπτονται τα κέρδη της Wall Street καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” ανακάμπτουν πάνω και από το επίπεδο των 67 δολ. μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα, αντισταθμίζοντας την αισιοδοξία που προκάλεσε η αναπάντεχη εκτίναξη των πωλήσεων νέων κατοικιών. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται αυτή την ώρα στα 67,35 δολ. το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας ότι τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια στα 194,9 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας την όγδοη συνεχόμενη πτώση, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρίσκονται 7% χαμηλότερα. Αντίθετα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου σημείωσαν αύξηση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια στα 322,9 εκατ. βαρέλια.

Μικτά ήταν τα νέα από το μέτωπο των macro. Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν υποχώρηση. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο πωλήθηκαν 1,41 εκ. νέες κατοικίες έναντι 1,374 εκ. τον Ιούλιο και εκτιμήσεων για υποχώρηση στα 1,328 εκ. σπίτια.

Αντίθετα, ισχυρή πτώση εμφάνισαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να αποδίδουν εν μέρει την υποχώρηση σε εποχικούς παράγοντες, αλλά και σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν ισχυρή κάμψη κατά 4,9% τον Ιούλιο έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση κατά 1,5%. Τον προηγούμενο μήνα, είχε σημειωθεί αύξηση κατά 1,9%.

Σε επίπεδο κλάδων, εκείνοι της τεχνολογίας, της πληροφορικής, των ημιαγωγών και των πετρελαϊκών εταιριών εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν και οι μετοχές εταιριών κατασκευής κατοικιών.

Υπό πίεση βρίσκονται οι τίτλοι αεροπορικών εταιριών λόγω των ανησυχιών ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου υπονομεύουν την κερδοφορία του κλάδου.

Πτωτικά κινούνται οι τίτλοι των Caterpillar και United Technologies Corp. μετά την ανακοίνωση για την πτώση των παραγγελιών διαρκών αγαθών.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται αρκετές μετοχές εταιριών με αλυσίδες εστιατορίων όπως η Darden Restaurants, η Ruby Tuesday, η CBRL Group και η Applebee’s μετά την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων της τελευταίας για τις προοπτικές του κλάδου, γεγονός που απέδωσε εν μέρει στην υποχώρηση της κατανάλωσης λόγω των υψηλών πετρελαϊκών τιμών.

Ανοδικά κινείται ο τίτλος της General Motors μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το σωματείο των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζει το ενδεχόμενο να βοηθήσει τον κολοσσό προκειμένου να περικόψει τα κόστη.

Θετική η εικόνα της Merck η οποία αντιδρά μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ενισχύεται η μετοχή της Google η οποία ανακοίνωσε την εισαγωγή λογισμικού που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να στέλνει μηνύματα αυτοστιγμεί και να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της RF Micro Devices μετά την αναβάθμισή της σε ”buy” από ”neutral” από τη Merrill Lynch.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.507 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,12%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,47%, στις 2.147 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται οριακά κατά 0,07%, στις 1.218 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση κατά 0,47% στις 5.275,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στις 4.915,95 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,27% στις 4.424,43 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v