Καλότυχοι οι... πρωτάρηδες στη Wall Street

Οι 124 εταιρίες που έκαναν το ντεμπούτο τους στη Wall Street το 2005, τα έχουν πάει πολύ καλύτερα από τις επιχειρήσεις που είναι ήδη στην αγορά, με μέση άνοδο κατά 11% στην πρώτη μέρα και κατά 15% μέχρι στιγμής στο έτος. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης S&P κερδίζει 0,8% στο έτος, ενώ οι αποδόσεις για Dow Jones και Nasdaq είναι αρνητικές.

του Andrei Postelnicu στη Νέα Υόρκη

Μπορείτε να το αποκαλέσετε ”τύχη του πρωτάρη”, αλλά οι εταιρίες που έκαναν το ντεμπούτο τους στη Wall Street εφέτος, τα έχουν πάει πολύ καλύτερα από τις επιχειρήσεις που είναι ήδη στην αγορά.

Η μέση αρχική δημόσια εγγραφή συνοδεύτηκε από άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 11% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και έχει ενισχυθεί κατά 15% μέχρι στιγμής στο έτος, σύμφωνα με τη Renaissance Capital, το αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε ΙΡΟ.

Στον αντίποδα, ο δείκτης S&P-500 έχει ενισχυθεί κατά μόλις 0,8% στο έτος, ενώ ο δείκτης Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 1,6% και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 2%.

Η Kathleen Smith, επικεφαλής της Renaissance, επισημαίνει ότι οι αποδόσεις των εφετινών ΙΡΟ ”δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, αλλά σίγουρα είναι αξιοπρεπείς”. Μέχρι την Παρασκευή, 124 επιχειρήσεις είχαν εισαχθεί στις αμερικανικές αγορές αντλώντας κεφάλαια ύψους 24,5 δισ. δολ. έναντι 25 δισ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τόσο η κ. Smith όσο και ο κ. David Menlow, πρόεδρος της IPO Financial.com επισημαίνουν ότι περιμένουν ενίσχυση της δραστηριότητας στα ΙΡΟ στο τέταρτο τρίμηνο. Ο κ. Menlow εκτιμά ότι η πρόσφατη ενίσχυση των εξαγορών θα τροφοδοτήσει την αγορά ΙΡΟ.

Η κ. Smith τονίζει ότι η δραστηριότητα στα ΙΡΟ είναι ακόμη μικρότερη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα, ”επειδή χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψουν εταιρίες και αγορές από την ισχυρή διόρθωση στον απόηχο της φούσκας των dotcom”.

Οι 216 επιχειρήσεις που εισάχθηκαν πέρυσι απορρόφησαν 43 δισ. δολ. από την αγορά, απέχοντας πολύ από τα 93 δισ. δολ. που είχαν αντλήσει οι 486 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εισαχθεί στα αμερικανικά χρηματιστήρια το 1999.

Οι day-traders είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν εξαιρετικές αποδόσεις στην αγορά. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η το IPΟ της Baidu.com, της κινεζικής μηχανής αναζήτησης. Τα 4 εκατ. μετοχές της εταιρίας εκτινάχθηκαν κατά 353% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης. Έως την τρίτη ημέρα, ο όγκος συναλλαγών ξεπερνούσε τα 40 εκατ. τεμάχια, γεγονός που σημαίνει ότι οι μετοχές της πωλήθηκαν πολλές φορές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v