Ο ”θερμός” Σεπτέμβρης διχάζει τους επενδυτές

Σε υψηλά διετίας διαμορφώνεται η αισιοδοξία των επενδυτών στα ομόλογα για την μακροπρόθεσμη εικόνα των αγορών, τη στιγμή που ενισχύονται τόσο οι θέσεις short όσο και οι θέσεις long, εν αναμονή ”θερμού” Σεπτέμβρη. Οι επιπτώσεις από νέα αύξηση επιτοκίων στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων.



της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την εικόνα των αγορών εμφανίζονται οι επενδυτές στα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα, όπως φαίνεται στην εβδομαδιαία επισκόπηση της JP Morgan για τις τοποθετήσεις των πελατών της. Τα επίπεδα αισιοδοξίας, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση, διαμορφώνονται σε υψηλά διετίας.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα εν μέσω ιδιαίτερα νευρικών συνθηκών στην αγορά, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να εξετάζουν την πιθανότητα αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων -μια σπάνια περίπτωση που συχνά προαναγγέλλει περίοδο ύφεσης.

Η καμπύλη, ένα γράφημα που καταγράφει τις αποδόσεις των ομολόγων με διαφορετικές περιόδους ωρίμανσης, συχνά παίρνει πιο απότομη κλίση σε περιόδους ενίσχυσης των επιτοκίων, αλλά αυτή τη φορά, η ”άνεση” της αγοράς με την εικόνα του πληθωρισμού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει οδηγήσει σε υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης.

Εάν η καμπύλη αντιστραφεί τελικώς, σημαίνει ότι οι δανειστές θα αποκομίζουν λιγότερα δανείζοντας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, παρά σε βραχυχρόνιο.

Την Τρίτη, το spread ή η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν σε χαμηλό τεσσάρων ετών, στις 19 μονάδες βάσης έχοντας υποχωρήσει από 181 μονάδες βάσης (1,81%) πριν από ένα χρόνο.

Η έκθεση της JP Morgan δείχνει ότι οι επενδυτές με θέσεις long -οι οποίοι στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα ενισχυθούν και οι αποδόσεις, που κινούνται αντίστροφα, θα υποχωρήσουν- αυξήθηκαν στο 19% από 14% επί του συνόλου, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η ίδια έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός των επενδυτών που διατηρούν θέσεις short ενισχύθηκαν επίσης, γεγονός που δείχνει την διάσταση των απόψεων των επενδυτών, εν όψει σειράς παραγόντων με έντονη επιρροή στην αγορά τον επόμενο μήνα, μεταξύ των οποίων και η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Η αγορά είναι αβέβαιη για το τι σημαίνουν οι πετρελαϊκές τιμές για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για τον πληθωρισμό, ενώ αβεβαιότητα καταγράφεται και στο ζήτημα της αντίστροφης καμπύλης αποδόσεων και τι μπορεί να σημαίνει για την οικονομία και για τις αγορές”, εξηγεί ο Kim Rupert της Action Economics.
© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v