Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρώμη δεν "έριξε" την Wall Street

Οι ελπίδες προόδου στις συνομιλίες για τον αμερικανικό προϋπολογισμό μηδένισαν τις πιέσεις από την αιφνίδια "έξοδο" Μόντι από την ιταλική ηγεσία. Θετικό απογευματινό "γύρισμα" σε Wall και ευρωαγορές.

Οι ελπίδες προόδου στις συνομιλίες για την αποφυγή του δημοσιονομικού «γκρεμού» στις ΗΠΑ μηδενίζουν τις πιέσεις από την αιφνίδια ανακοίνωση αποχώρησης του Μάρτιο Μόντι από την ιταλική πρωθυπουργία και εμπνέουν θετικό γύρισμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο αλλά και τις ευρωαγορές.

Μετά από μικτά πρόσημα στο άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,24% στις 13.187 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,14% στις 1.420 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,37% στις 2.989 μονάδες.

Η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στην αποχώρηση του τεχνοκράτη Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος κέρδισε τα εύσημα των Ευρωπαίων για τις προσπάθειες μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής τακτοποίησης, ήταν ιδιαίτερα αρνητική, ειδικά μετά την δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι σκοπεύει να επιδιώξει εκ νέου την πρωθυπουργία.

Το ιταλικό χρηματιστήριο βούλιαξε 3% και πλέον και στα κρατικά ομόλογα της Ρώμης επικράτησε ξεπούλημα.

Ωστόσο το θετικό "γύρισμα" της Wall το απόγευμα στήριξε σε ανάκαμψη αρκετούς ευρωπαϊκούς δείκτες και τελικώς, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 5.922 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,18% στις 7.531 μονάδες, ενώ ο CAC 0,18% υψηλότερα στις 3.612 μονάδες.

Στην Wall Street, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στις συνομιλίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αποφυγή αυτόματων περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων με το νέο έτος.

Φημολογήθηκε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος της βουλής Μπόενερ συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο την Κυριακή για πρώτη φορά μετά από 3 εβδομάδες για να συζητήσουν για τον «γκρεμό.

Στις ασιατικές αγορές ανακοινώθηκαν μια σειρά κινεζικά στατιστικά που έδειξαν δυναμισμό της οικονομίας και στήριξαν σε ανάκαμψη τους βασικούς δείκτες.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται μισό δολάριο στα 86,42 δολ. ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο του χρυσού κερδίζει 7,5 δολ. περίπου στα 1.712 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v