Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρέος καθήλωσε τη Wall Street

Απώλειες στη Wall υπό την απειλή του "δημοσιονομικού γκρεμού" στις ΗΠΑ. Βλέπουν λύση στις καθυστερήσεις οι αναλυτές. Σε χαμηλό 7 εβδομάδων το δολάριο. Κάτω από τα 1.700 δολάρια ο χρυσός.

Απώλειες στη Wall υπό την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Βλέπουν λύση στις καθυστερήσεις οι αναλυτές. Σε χαμηλό 7 εβδομάδων το δολάριο. Κάτω από τα 1.700 δολάρια ο χρυσός. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Σε τέλμα φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης – Κογκρέσου αναφορικά με την προσπάθεια αποφυγής του επονομαζόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, οι Ρεπουμπλικανοί κατέθεσαν το δικό τους σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013 όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 800 δισ. δολάρια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απορρίφθηκε αμέσως από τους Δημοκρατικούς οι οποίοι επισήμαναν ότι δεν παρουσιάζει τίποτα καινούριο.

Όπως αναφέρει η αναλύτρια της Prudential Financial Inc, Quincy Krosby, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 1 τρισ. δολαρίων, «Ο χρόνος περνά και οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα τεκταινόμενα στην Ουάσινγκτον. Η χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να κινηθεί με έντονες διακυμάνσεις».

Ωστόσο όπως επισημαίνει μερίδα αναλυτών, η χρηματιστηριακή αγορά βλέπει κάποιο είδος συμφωνίας λίγο πριν η αμερικανική οικονομία αρχίσει να κατρακυλά στον δημοσιονομικό γκρεμό καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο δείκτης ρίσκου VIX (+3%) θα είχε εκτοξευτεί σε νέα υψηλά.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Big Lots ενισχύθηκε 9% μετά την ανακοίνωση ζημιών μικρότερων των αναμενόμενων.

Στον αντίποδα η μετοχή της Darden Restaurants υποχώρησε 10% μετά την υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το έτος από την διοίκηση.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 7 εβδομάδων έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3078 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 88,50 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε κάτω από τα 1.700 δολ. σημειώνοντας πτώση 1,4% στα 1.697 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 4% στα 1,75 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,8% στα 22,70 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,11%, στις 12.951,70 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,17% κλείνοντας στις 1.407,04 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,18% στις 2.996,69,20 μονάδες.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη επικράτησαν κυρίως αρνητικά πρόσημα, ενώ στις ευρωαγορές οι συναλλαγές ήταν ήπιες και με μικτά πρόσημα.

Ο δείκτης FTSE υποχώρησε 0,04% στις 5.869 μονάδες, ο DAX έκλεισε αμετάβλητος στις 7.435 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,38% υψηλότερα στις 3.580 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v