Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεταποίηση απογοήτευσε την Wall Street

Η αιφνίδια διολίσθηση του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ ανατρέπει την αισιοδοξία από την βελτίωση των αντίστοιχων δεικτών σε Κίνα και ευρωζώνη. Μικτή εικόνα στην Wall, με συντήρηση δυνάμεων μέχρι την λήξη του έτους.

Η αιφνίδια διολίσθηση του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ ανατρέπει την αισιοδοξία από την βελτίωση των αντίστοιχων δεικτών σε Κίνα και ευρωζώνη.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις από τις συνομιλίες για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» των ΗΠΑ.

Μετά από θετικό άνοιγμα στο +0,5% περίπου, οι δείκτες υποχωρούν αντιδρώντας στα στοιχεία για την μεταποίηση.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,09% στις 13.013 μονάδες, ο S&P κινείται 0,06% υψηλότερα στις 1.417 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,16% στις 3.015 μονάδες.

Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν τάσεις βελτίωσης για τους κλάδους μεταποίησης τόσο στην Κίνα, όσο και στην Ευρώπη, βοηθώντας τους βασικούς δείκτες στις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές αγορές να κινηθούν κυρίως με κέρδη.

Στην Ευρώπη, η συνέχιση των ευνοϊκων εξελίξεων από το μέτωπο της ελληνικής κρίσης βοήθησε πρόσθετα την επενδυτική ψυχολογία. Ωστόσο η πτωτική στροφή της Wall Street επηρέασε αρνητικά τις ευρωαγορές και τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν.

Τελικώς, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,07% στις 5.871 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,4% στις 7.435 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε υψηλότερα 0,27% στις 3.567 μονάδες.

Αντιθέτως με την βελτίωση σε Κίνα και ευρωζώνη, αναπάντεχη πτώση παρουσίασε ο δείκτης ISM μεταποίησης τον Νοέμβριο στην αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης, που αποτυπώνει τα επίπεδα δραστηριότητας μεταποίησης, διολίσθησε στο 49,5 δηλαδή κάτω από το όριο του 50 που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2009.

Δεδομένου ότι ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 13% μέχρι στιγμής στο έτος, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η δραστηριότητα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα είναι περιορισμένη, καθώς οι επενδυτές θα προσπαθούν να συντηρήσουν τα, ικανοποιητικά για τα δεδομένα, κέρδη.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η μετοχή της Dell Inc. ενισχύεται 5% κατόπιν της αναβάθμισής της από την Goldman Sachs.

Κατά τα λοιπά, το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται 33 σεντς στα 89,25 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού κερδίζει 7 δολ. στα 1.720 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v