Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία καλεί τον πρέσβη του Ισραήλ

Η Βρετανία κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ.  Στο επίκεντρο η έντονη εποικιστική δραστηριότητα στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η Βρετανία και η Γαλλία εξετάζουν ανάκληση των πρέσβεών τους.

Η Βρετανία καλεί τον πρέσβη του Ισραήλ
Η Βρετανία κάλεσε και επισήμως τον πρέσβη του Ισραήλ στο Λονδίνο να δώσει εξηγήσεις για την έντονη εποικιστική δραστηριότητα στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ. "Ο πρέσβης του Ισραήλ στο Λονδίνο, Daniel Taub, κλήθηκε επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών από τον υπουργό για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος θέλει να εκφράσει το βάθος των ανησυχιών μας", αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ξένα δημοσιεύματα, ωστόσο, αναφέρουν ότι λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Βρετανία και η Γαλλία εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και ανάκληση των πρέσβεών τους από το Ισραήλ, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ έχουν επικρίνει την κίνηση ως εμπόδιο στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι –Μουν έκανε μάλιστα λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Λονδίνο εξετάζει την ανάκληση του πρέσβη του στο Τελ Αβίβ ως διαμαρτυρία στην απόφαση του Μπεντζαμίν Νετανιάχου για την επέκταση του προγράμματος. Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, την ίδια κίνηση εξετάζει και το Παρίσι.

Το ίδιο το Τελ Αβίβ δηλώνει άγνοια ενώ οι δύο πρεσβείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η βρετανική πρεσβεία, πάντως, είχε επικρίνει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή της λέγοντας πως «απειλεί τη λύση των δύο κρατών και καθιστά δυσκολότερη την πρόοδο μέσω διαπραγματεύσεων».

Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει την επέκταση του εποικισμού αντιπαραγωγική όσον αφορά το στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Aπό την πλευρά της ΕΕ, η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον τόνισε ότι «κάθε εποικισμός είναι παράνομος βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και συνιστά εμπόδιο στην ειρήνη» ενώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν προειδοποίησε το Ισραήλ πως η απόφαση είναι «σχεδόν τελειωτικό χτύπημα» στις ελπίδες για επανέναρξη των διαβουλεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v