Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μπερζάνι πιθανότερος διάδοχος του Μάριο Μόντι

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερζάνι, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο νικητής των προκριματικών για την ηγεσία της κεντροαριστερής συμμαχίας και πιθανότερος διάδοχος του Μάριο Μόντι στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Μπερζάνι πιθανότερος διάδοχος του Μάριο Μόντι
Ο Πιερ Λουίτζι Μπερζάνι, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, είναι ο μεγάλος νικητής των προκριματικών για την ηγεσία της κεντροαριστερής συμμαχίας ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, γεγονός που τον καθιστά "τον πιθανότερο διάδοχο του Μάριο Μόντι στην πρωθυπουργία της χώρας" όπως σχολιάζουν οι Financial Times. Ο 61χρονος πρώην κομουνιστής, απέσπασε το 60,9% των ψήφων έναντι 39,1% του μεταρρυθμιστή αντιπάλου του Ματέο Ρέντζι, νυν δημάρχου της Φλορεντίας, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του.

«Ήμουν βέβαιος και ήρεμος, αλλά δεν περίμενα νίκη με τόσο μεγάλη διαφορά» δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Δεν θα είναι τόσο απλό αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση και πως το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων είναι οι θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί θα είναι οι νικητές των εκλογών τον επόμενο χρόνο, καθώς εκτιμάται ότι αποσπούν το 30% του εκλογικού σώματος.

Παράλληλα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, ενώ το κόμμα του «Λαός της Ελευθερίας» δεν έχει ακόμη αποφασίσει με ποιον υποψήφιο θα «κατέβει» στις εκλογές. Δημοσκοπήσεις πάντως, φέρουν τα ποσοστά του κόμματος να έχουν υποχωρήσει στο 15%, πίσω από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο.

Με το αποτέλεσμα αυτό και τη νίκη του Μπερζάνι, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, επιβεβαιώνει τη συμμαχία του με το κόμμα "Αριστερά και Ελευθερία" του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, ενώ συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για μετεκλογική συνεργασία με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο.

"Με τον Μπερσάνι κέρδισε μια αριστερά που πλησιάζει την γραμμή του Ολάντ, οι αναφορές του Ρέντσι ήταν πιο κοντά στον Μπλερ", τονίζουν οι σχολιαστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v