Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος το Νοέμβριο για τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» που απειλεί τις ΗΠΑ. Μηνιαία άνοδος για τους δείκτες. Πρώτος κερδοφόρος Νοέμβριος από το 2009 για τον Nasdaq.

Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» που απειλεί την οικονομία των ΗΠΑ. Πρώτος κερδοφόρος Νοέμβριος από το 2009 για τον Nasdaq.
 
Μηνιαία άνοδος 0,6% για τον Dow Jones, 0,3% για τον S&P και 1,1% για τον Nasdaq.

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα και η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και κογκρέσου στην προσπάθεια να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός ήτοι η αυτόματη περικοπή δαπανών και η αύξηση των φόρων που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2013.

Τις ανησυχίες για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων ενέτειναν οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής των ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο John Boehner ότι "αυτή τη στιγμή είμαστε στο πουθενά".

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Key Private Bank, Nick Raich, “η εκτίμησή μας αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι ότι θα βρεθεί λύση αλλά όχι πριν τις 31 Δεκεμβρίου οπότε η αγορά δεν αναμένεται να πέσει από το γκρεμό αλλά τουλάχιστον θα κατρακυλήσει προς τα κάτω."

Από το οικονομικό μέτωπο και δη από την πλευρά των μακροοικονομικών ανακοινώσεων το εισόδημα των Αμερικανών πολιτών παρέμεινε αμετάβλητο τον Οκτώβριο ενώ η ατομική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Επιπλέον ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI τον Νοέμβριο ανήλθε στις 50,4 μονάδες έναντι 49,9 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης του εν λόγω κλάδου.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Zynga λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης σχεδόν 10% μετά την τροποποίηση των όρων σχέσης με την Facebook καθώς πλέον η τελευταία θα μπορεί να αναπτύσσει τα δικά της διαδικτυακά παιχνίδια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,85% στα 88,88 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 3,1% τον Νοέμβριο, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,95% στα 1.713 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 2,75% στα 1,77 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,1% στα 22,91 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,02%, στις 13.024,58 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,02% κλείνοντας στις 1.416,18 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,06% στις 3.010,24 μονάδες.

Θετικό κλίμα επικράτησε και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στον πανευρωπαικό δείκτη Stoxx 600, καθώς συντηρήθηκε η αισιοδοξία για πρόοδο στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης χρεών.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε τον Νοέμβριο με άνοδο 2,7%. Πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,06% στις 5.867 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,07% στις 7.406 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,33% χαμηλότερα στις 3.557 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v