Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JPM: Υποτονική η προοπτική παγκόσμιας ανάπτυξης

Η προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει υποτονική, αν και η σταθεροποίηση των οικονομικών δεικτών συνεχίζεται, εκτιμά η JPMorgan στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων.

JPM: Υποτονική η προοπτική παγκόσμιας ανάπτυξης
Η προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει υποτονική, αν και η σταθεροποίηση των οικονομικών δεικτών συνεχίζεται, εκτιμά η JPMorgan στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων.

Αναλυτικά, η JP Morgan αναφέρει ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υποτονική, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους κυριότερους δείκτες, η ύφεση θα επεκταθεί και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Τονίζει, ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας ανάκαμψης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, χάρη στα λιγότερο αυστηρά μέτρα λιτότητας και το πιο ευνοϊκό νομισματικό περιβάλλον.

Παράλληλα, προσθέτει ότι οποιαδήποτε βελτίωση στις οικονομίες της Ασίας και στον κύκλο του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιφέρει θετικές εκπλήξεις, καθώς η ανάπτυξη της Ευρώπης κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Γερμανία η οποία, προς το παρόν, αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Όσον αφορά την αμερικανική οικονομία, η JP Morgan υποστηρίζει ότι θα εξακολουθήσει να έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες περιοχές.

Ο ρυθμός της ανάπτυξης λογικά θα βελτιωθεί το 2013, καθώς η ενισχυόμενη ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας θα αρχίσει να επηρεάζει και άλλους κλάδους, αφού ξεπεραστεί η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό γκρεμό.

Ωστόσο, εξακολουθούν να διαγράφονται ορισμένες ανησυχίες. Αν και η καταναλωτική ζήτηση ως συντελεστής της συνολικής ζήτησης διατηρήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα, εξακολουθεί να προβληματίζει η υποχώρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών των επιχειρήσεων η οποία ενδεχομένως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το δημοσιονομικό γκρεμό.

Τα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ κατά τον προηγούμενο μήνα αποτυπώνουν αυτή τη διάσταση. Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία ήταν θετικά: η έκθεση για την απασχόληση αναφέρει τη δημιουργία 171.000 νέων θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο, η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλή πορεία με ευχάριστες εκπλήξεις σε επίπεδο τιμών και πωλήσεων, και παρατηρείται βελτίωση στο καταναλωτικό κλίμα. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και για τους δείκτες ΡΜΙ παραμένουν υποτονικά, ενώ και τα προσωρινά στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου συμπίπτουν με αυτή τη διισταμένη εικόνα της οικονομίας.

Σταθερή η ανοδική πορεία επενδύσεων με ρίσκο – Ποντάρει σε μετοχές

Οι επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο ενδέχεται να διατηρηθούν σε ανοδική πορεία κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, παρά τους προφανείς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η JP Morgan.

Συνολικά, δεν φαίνεται να έχει πληγεί η τάση μιας αργής βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και οι κεντρικές τράπεζες είναι μάλλον διατεθειμένες να εισαγάγουν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση αστάθειας των οικονομιών.

Η διάθεση ανάληψης κινδύνου από πλευράς επενδυτών εξακολουθεί να είναι οριακά θετική και αυξάνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία ενόψει της ανάκαμψης των αγορών.

Aυτό συνιστά ένδειξη ότι πολλοί επενδυτές δεν συμμετείχαν ουσιαστικά στην ανάκαμψη των τίτλων που ενέχουν κίνδυνο.

Στα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες επένδυσης η JP Morgan διατηρεί αυξημένη στάθμιση στις μετοχές.

Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος διατηρεί την προτίμησή για τους πιστωτικούς τίτλους έναντι των κρατικών ομολόγων.

Σε επίπεδο περιοχών για τις μετοχές προτιμά τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη πλην Βρετανίας, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ. Διατηρούμε ουδέτερη στάθμιση για την Αυστραλία και μειωμένη στάθμιση για τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τις αναδυόμενες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v