Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκαταλείπει η RWE το Nabuccο

Ένα ακόμη πλήγμα για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. Σύμφωνα με τους F.T., η γερμανική RWE συζητά να εγκαταλείψει την κοινοπραξία. Η επιλογή του ΤΑΡ που θα διοχετεύσει επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μία από τις αιτίες.

Εγκαταλείπει η RWE το Nabuccο
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE εγκαταλείπει την κοινοπραξία για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, σε μία κίνηση που αναμένεται να αποδυναμώσει σημαντικά το έργο που φιλοδοξούσε να τερματίσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times, η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αυστριακή ενεργειακή OMV για την πώληση του 16,7% που κατέχει η RWE στην κοινοπραξία. «Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν με την ίδια ταχύτητα, τότε η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας στη Γερμανία αναθεωρεί τη συμμετοχή της στον Nabucco για πολλούς λόγους. Αρχικά τίθεται το θέμα των οικονομικών πόρων καθώς η RWE έχει πληγεί από την απόφαση της Γερμανίας να τερματίσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Όπως αναφέρουν και οι F.T., ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πίτερ Τένιουμ, δίσταζε να προχωρήσει σε μία μακροπρόθεσμη δέσμευση μεγάλης εντάσεως κεφαλαίου.

Η αποχώρηση της RWE, όμως, θα είναι το δεύτερο πλήγμα για τον Nabucco. Την άνοιξη, οι συνέταιροι της κοινοπραξίας δήλωσαν ότι θα πρέπει να μικρύνουν το έργο αναγνωρίζοντας ότι θα χρειαστούν χρόνια για να καταστεί το όλο εγχείρημα οικονομικά βιώσιμο. Έτσι, αντί για το αρχικό πλάνο ενός αγωγού 3.900 χλμ. περιορίστηκαν στον Nabucco West, που περιλαμβάνει και τη χρήση τουρκικών αγωγών.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του Nabucco θα δώσει ώθηση στο TAP των αγωγών μέσω Ελλάδας και Ιταλίας» αναφέρουν οι F.T. και συμπληρώνουν: «Είναι μία επιλογή που συγκεντρώνει περισσότερους οπαδούς γιατί είναι έργο μικρότερο και καλύτερα διαχειρίσιμο. Επιπλέον, μέρος του ΤΑΡ περνά από την Ελλάδα. Εάν αποφασιστεί αυτή η επιλογή, τότε η Ε.Ε. θα μπορέσει να διοχετεύσει αναγκαίες ξένες επενδύσεις στην υπερχρεωμένη χώρα, και οι Γερμανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν αυτήν την επιλογή τις τελευταίες εβδομάδες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v