Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε τις 13.000 μονάδες ο Dow Jones

Πιέσεις στη Wall με αφορμή τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ. Προβληματισμός για τις εξελίξεις στην προσπάθεια αποφυγής του «δημοσιονομικού γκρεμού». Κράτησε τις 3.000 ο Nasdaq.

Πιέσεις στη Wall με αφορμή τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ. Προβληματισμός για τις εξελίξεις στην προσπάθεια αποφυγής του «δημοσιονομικού γκρεμού». Κράτησε τις 3.000 ο Nasdaq. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, η πτώση του δείκτη μεταποίησης ISM τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ σε χαμηλό αντίστοιχο του Ιουνίου 2009 και μάλιστα κάτω του 50% ήτοι σε επίπεδα συρρίκνωσης, προβλημάτισε τους επενδυτές και γύρισε σε αρνητικό πρόσημο τον δείκτη Dow Jones.

Ειδικότερα ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε απροσδόκητα στο 49,5% έναντι 51,7% τον προηγούμενο μήνα την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη αμετάβλητο στο 51,7%.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Κογκρέσου για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι προσδοκίες για συμφωνία των δύο πλευρών σε σύντομο χρονικό διάστημα εξανεμίστηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Τ. Geithner, το Σαββατοκύριακο ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι ρεπουμπλικανοί παρουσίασαν το δικό τους σχέδιο για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ». Μεταξύ άλλων προτείνεται η αύξηση στη φορολόγηση κατά 800 δισ. δολάρια.

Ωστόσο τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στην Κίνα, περιόρισαν την πτώση στη Wall.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας , το Νοέμβριο ενισχύθηκε στο 50,6 έναντι 50,2 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Dell ενισχύθηκε 4,7% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης του τίτλου από την Goldman Sachs.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 88,97 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,35% στα 1.719 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 3,4% στα 1,83 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,7% στα 22,66 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,46%, στις 12.965,60 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,48% κλείνοντας στις 1.409,46 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,20% στις 3.004,20 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η συνέχιση των ευνοϊκών εξελίξεων από το μέτωπο της ελληνικής κρίσης βοήθησε πρόσθετα την επενδυτική ψυχολογία. Ωστόσο η πτωτική στροφή της Wall Street επηρέασε αρνητικά τις ευρωαγορές και τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν.

Τελικώς, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,07% στις 5.871 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε με κέρδη 0,4% στις 7.435 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι έκλεισε υψηλότερα 0,27% στις 3.567 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v