Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανήσυχος ο Μόντι - Επιδεινώνεται η οικονομία

Τριγμούς στις αγορές από τη "βόμβα" για παραίτηση Μόντι. Το Φεβρουάριο μάλλον οι εκλογές. Ανήσυχος δηλώνει ο ίδιος ο Μόντι. Συρρίκνωση ΑΕΠ το γ' τρίμηνο. Στα ύψη τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Ανήσυχος ο Μόντι - Επιδεινώνεται η οικονομία
Με τα νέα στοιχεία να δίνουν μία αρνητική εικόνα για την ιταλική οικονομία, η αιφνιδιαστική πολιτική κρίση στη χώρα αποκτά νέες διαστάσεις. Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση, η ύφεση ανέρχεται στο 2,4%, σύμφωνα με στοιχεία της ISTAT

Η εικόνα από τις ιταλικές τράπεζες είναι επίσης ανησυχητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν τον Οκτώβριο στα 119,8 δισ. ευρώ από 117,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 4,7% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Τα χρήματα αυτά όμως, δεν διοχετεύονται στην οικονομία καθώς η παροχή δανείων σε επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου μειώθηκε για έκτο μήνα και μάλιστα κατά 2,9%.

Ο ίδιος ο Μάριο Μόντι δηλώνει ανήσυχος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε, σε δηλώσεις του δημοσιεύονται στη Repubblica, την ανησυχία του για την Ιταλία αλλά και την πεποίθησή του πως έπραξε σωστά, αφήνοντας επίσης ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του.

«Το μέλλον μου στην πολιτική; Προς το παρόν, δεν ξέρω» είπε ο Μάριο Μόντι. «Είμαι πεπεισμένος πως έκανα το σωστό» εξήγησε σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις του, «αλλά φυσικά ανησυχώ, όχι για εμένα αλλά για αυτό που βλέπω». Η αντίδραση των αγορών πάντως, ήταν άμεση. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει ελεύθερη πτώση 3,3%, ενώ η ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Monte dei Paschi που υποχωρούσε περισσότερο από 6%. Παράλληλα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε κατά 28 μονάδες βάσης, στο 4,8%.

Η προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες φαίνεται ότι θα στηθούν είτε στις 17 είτε στις 24 Φεβρουάριου, επισπεύστηκε από την κίνηση του PdL να αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μόντι και κινδυνεύει να αναζωπυρώσει την πίεση στα ιταλικά ομόλογα.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δίνουν λίγες ελπίδες στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) υπό την ηγεσία τού Πιερ Λουίτζι Μπερζάνι, εμφανίζεται να έχει σημαντικό προβάδισμα, χωρίς όμως αυτοδυναμία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v