Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλή για τον κόσμο ο προστατευτισμός

Ενας ιδιότυπος «εθνικισμός» στην διαχείριση των πρώτων υλών δημιουργεί μεγάλες διακυμάνσεις στις πηγές και απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, υποστηρίζει το think-tank «Chatham House». Τα προβλήματα.

Απειλή για τον κόσμο ο προστατευτισμός
Ενας ιδιότυπος «εθνικισμός» στην διαχείριση των πρώτων υλών δημιουργεί μεγάλες διακυμάνσεις στις πηγές και απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, υποστηρίζει το think-tank «Chatham House» σε έκθεσή του.

Στηριγμένη σε νέα στοιχεία για την ροή των εμπορικών συναλλαγών, η έκθεση τονίζει ότι η διεθνής πολιτική έχει κυριαρχήσει στις αγορές πρώτων υλών. Στρατηγικές «κάθε χώρα για τον εαυτό της» σημαίνουν ότι οι αγορές δεν αντιδρούν σωστά στις υψηλές τιμές, δημιουργούν απειλή εμπορικών πολέμων και συνεπάγονται υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πείνα για τις φτωχές χώρες. Απαιτείται να βρεθεί τρόπος να υπάρχει παγκόσμια διαχείριση των φυσικών πόρων.

«Όταν χώρες και κυβερνήσεις σκέφτονται ότι μπορεί να ξεμείνουν από φθηνές πρώτες ύλες προσπαθούν να κρατήσουν περισσότερες για τον εαυτό τους», δηλώνει ο Bernice Lee του Chatham House, υποδεικνύοντας τους ελέγχους στις εξαγωγές και την αγορά φυσικών πόρων από κρατικές εταιρείες στο εξωτερικό, ως τρόπους να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Για παράδειγμα, χώρες όπως η Κίνα, η Ουκρανία και η Αργεντινή αντέδρασαν στην αύξηση των τιμών στα τρόφιμα το 2008 με φόρους και ελέγχους στις εξαγωγές σιτηρών.

Τέτοιες κινήσεις μπορούν να πυροδοτήσουν ανάλογες πρακτικές και από άλλες χώρες, ενώ ανεβάζουν τις τιμές και δημιουργούν κρίση εμπιστοσύνης η οποία μεταφέρεται από το ένα εμπόρευμα στο άλλο, σημειώνεται. Παράλληλα, γίνεται μεγαλύτερη η διακύμανση των τιμών και μειώνονται οι επενδύσεις σε νέα παραγωγή, καθώς οι εξαγωγείς δεν έχουν πρόσβαση στις υψηλές διεθνείς τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v