Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Προς παραίτηση ο Μάριο Μόντι

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η κυβέρνηση του οποίου έχασε την υποστήριξη του κόμματος του Σ. Μπερλουσκόνι την περασμένη εβδομάδα, προτίθεται να παραιτηθεί ανακοίνωσε το γραφείο της προεδρίας.

Ιταλία: Προς παραίτηση ο Μάριο Μόντι
Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η κυβέρνηση του οποίου έχασε την υποστήριξη του κόμματος του Σ. Μπερλουσκόνι την περασμένη εβδομάδα, προτίθεται να παραιτηθεί αφού προηγουμένως εξετάσει το εάν το κοινοβούλιο μπορεί να περάσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, ανακοίνωσε το γραφείο του ιταλού προέδρου Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο Μόντι δήλωσε πως δεν αισθάνεται ότι έχει την υποστήριξη του κοινοβουλίου μετά την απόσυρση της στήριξης του κόμματος Μπερλουσκόνι και γι’ αυτό προτίθεται να παραιτηθεί, αναφέρεται.

Αν ο προϋπολογισμός μπορεί να περάσει γρήγορα, ο Μόντι θα γνωστοποιήσει άμεσα την παραίτηση του. Η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου ήρθε μετά από τη δίωρη συνάντηση που είχαν ο ιταλός πρωθυπουργός με τον πρόεδρο, σημειώνει το Reuters.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η μη έγκριση του προϋπολογισμού "θα καταστήσει πιο σοβαρή την κυβερνητική κρίση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο". Πρόσθεσε ότι μετά την έγκρισή του, η παραίτησή θα είναι "αμετάκλητη".

To ιταλικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό έως τα Χριστούγεννα και οι εκλογές να πραγματοποιηθούν έως 70 ημέρες μετά την «διάλυση» της βουλής.

Η κίνηση του Μόντι στρέφει τους προβολείς στον Σ. Μπερλουσκόνι ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να κρατήσει ζωντανό το κόμμα του (PDL) στον πολιτικό στίβο.

Οι ηγέτες τόσο της κεντροδεξιάς (PDL) όσο και του κεντροαριστερού δημοκρατικού κόμματος (PD), το οποίο ηγείται στις δημοσκοπήσεις, δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο Μπερλουσκόνι πρόδωσε τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν ένα χρόνο και ο Μόντι αντέδρασε με αξιοπρέπεια, δήλωσε ο επικεφαλής του PD, Π. Μπερσάνι. "Είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό με τον πιο γρήγορο δυνατό τρόπο», ανέφερε σε δήλωση.

Οι χρηματοοικονομικές αγορές παρακολουθούν στενά την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, ενώ μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου προσδοκούσε σε μια δεύτερη θητεία από τον Μ. Μόντι.

Εν τω μεταξύ με νεότερες δηλώσεις του από τη Γαλλία ο Μ. Μόντι άφησε αιχμές για τον Μπερλουσκόνι, προειδοποιώντας για κίνδυνο «λαϊκισμού».  Δήλωσε επίσης ότι η Ιταλία δεν θα πρέπει να γυρίσει πίσω εκεί που ήταν η χώρα όταν ανέλαβε ο ίδιος πρωθυπουργός.


Μπαρόζο: Οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν

Οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία δεν πρέπει να θέσουν υπό αμφισβήτηση την οικονομική μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρωθυπουργού M. Mόντι, διότι ο κίνδυνος της οικονομικής κρίσης δεν έχει ακόμη εκλείψει, δήλωσε σε συνέντευξη ο Ζ. Μπαρόζο.

"Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για να τεθεί σε αμφιβολία η αναγκαιότητα των μέτρων», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο στην «Il Sole 24 Ore».

«Η σχετική ηρεμία που επικρατεί στις αγορές δεν σημαίνει ότι έχουμε εξέλθει από την κρίση», σημείωσε.






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v