Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δειλή άνοδος στην Wall -Σε υψηλά 5ετίας ο DAX

Παρά την απουσία προόδου στο ζήτημα του "δημοσιονομικού γκρεμού" των ΗΠΑ, τα καλά στατιστικά για την απασχόληση και τα κέρδη των ευρωαγορών στηρίζουν στην Wall σε μικρή άνοδο. Κοντά σε υψηλό 5ετίας έκλεισε ο DAX.

Παρά την απουσία προόδου στις συνομιλίες για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ, τα καλά στατιστικά για την απασχόληση και τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στηρίζουν σε άνοδο τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται ελαφρώς στις 13.037 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,05% στις 1.410 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,38% στις 2.985 μονάδες.

Ούτε ο Πρόεδρος Ομπάμα ούτε οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, δεν έχουν μέχρι στιγμής κάνει υποχωρήσεις στην μάχη για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» με αυτόματες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων από την 1η Ιανουαρίου.

Ευνοϊκή ήταν η στατιστική ανακοίνωση της ημέρας, που έδειξε μείωση στα εβδομαδιαία μεγέθη ανεργίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα συνολικά μεγέθη για την ανεργία Νοεμβρίου, που θα ανακοινωθούν αύριο.Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 25.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με την νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας του ευρώ. Νωρίτερα η ΕΚΤ διατήρησε στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75% το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης.

Στις ευρωαγορές τα πρόσημα παρέμειναν θετικά. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 5.901 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,08% έκλεισε στις 7.535 μονάδες που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2008, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 0,32% στις 3.602 μονάδες.

Αντιθέτως στην Ιταλία προκάλεσε νευρικότητα η ξαφνική πολιτική αβεβαιότητα που ξέσπασε, όταν το κεντροδεξιό κομμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε την στήριξή του στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, κάνοντας το πρώτο βήμα σε ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε πάνω από 1% ενώ τα επιτόκια στα ιταλικά ομόλογα, που υποχωρούσαν σταθερά το τελευταίο διάστημα, ενισχύονται κατακόρυφα. Το yield στο 10ετές ομόλογο ενισχύεται 13 μ.β. στο 4,56%.

Ο δείκτης FTSE Ασίας Ειρηνικού έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών. Τα χρηματιστήρια του Μεξικό και της Νοτίου Αφρικής τερμάτισαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, κινητικότητα εμφανίζει η μετοχή της Apple μετά την χθεσινή «βουτιά» 6,4%, χωρίς συγκεκριμένη αιτία.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή της Walter Energy (+6%) μετά τις φήμες για ενδιαφέρον εξαγοράς από την BHP Billiton.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου κερδίζει 3 σεντς στα 87,91 δολ. ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο του χρυσού κερδίζει 40 σεντς στα 1.694 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v