Draghi: Ο επίσημος τομέας κάνει πολλά για Ελλάδα

Η ΕΚΤ δεν έλαβε απόφαση για το roll over των ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο Draghi. Απέκρουσε το επιχείρημα ότι πληρώνουν πάλι οι ιδιώτες. Δεν είναι φονικό το φάρμακο που χορηγείται στη χώρα. Υφεσιακό το 2013 στην ευρωζώνη.

Draghi: Ο επίσημος τομέας κάνει πολλά για Ελλάδα
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 2% κατά τη διάρκεια του 2013, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μario Draghi.

Ο κ. Draghi υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη και το 2013, καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η απομόχλευση επιβαρύνουν την οικονομική επίδοση.

"H οικονομική αδυναμία στην ευρωζώνη αναμένεται να επεκταθεί και το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, η αναγκαία εξισορρόπηση των ισολογισμών στο χρηματοπιστωτικό και μη χρηματοπιστωτικό τομέα και η επίμονη αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα", δήλωσε ο κ. Draghi.

Αναλυτικά, ανέφερε ότι με βάση τις προβλέψεις της ΕΚΤ το 2012 η οικονομία της ευρωζώνης θα κινηθεί με ανάπτυξη μεταξύ -0,4% και -0,6%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη μεταξύ -0,2% και -0,6%.

Όσον αφορά το 2013, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί μεταξύ - 0,9% και 0,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη -0,4% και 1,4%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας συνεχίζει να βλέπει καθοδικά ρίσκα στις προοπτικές της οικονομίας για την ευρωζώνη.

Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από τις αμφιβολίες για την επίλυση των προβλημάτων με το κρατικό χρέος και τη διακυβέρνηση στην ευρωζώνη και τις δημοσιονομικές αποφάσεις στις ΗΠΑ.

Δεν υπήρξε απόφαση για το roll over ελληνικών ομολόγων

Ο κ. Draghi ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε σε βάθος το ζήτημα της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών και ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επαναγορά και το γεγονός ότι καλείται και πάλι να πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας απάντησε ότι "η αίσθησή μου είναι ότι ο επίσημος τομέας είναι που στηρίζει την Ελλάδα".

"Για την Ελλάδα λέτε ότι πολλά έχουν ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά η εντύπωσή μου είναι ακριβώς η αντίθετη. Έχουν ζητηθεί πολλά από τον επίσημο τομέα. Όλο αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το δημόσιο τομέα με χρήματα από αυτόν", σημείωσε.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική η μεσοπρόθεσμη δέσμευση των κρατών να δοθεί περισσότερη βοήθεια στη χώρα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να φτάσει σε υψηλά πρωτόγεννη πλεονάσματα, χωρίς να ευθύνεται η ίδια για τη μη εφαρμογή του προγράμματος.

"Οπότε η επαναγορά θα είναι μέρος του και είναι νωρίς να πω πώς πηγαίνει. Θα πω ότι είναι κυρίως συμμετοχή του επίσημου τομέα όσον αφορά την επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Επίσης αυτό που είναι σημαντικό σε αυτήν την τελευταία συμφωνία είναι η δέσμευση να προσφερθούν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα νέα χρήματα, στην περίπτωση που η Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, για κάποιο λόγο δεν το πέτυχε, όχι γιατί δεν συμμορφώθηκε με το πρόγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό και είναι η πρώτη φορά που γίνεται" επισήμανε.

Σε ερώτηση για το αν στην Ελλάδα δίνεται "φονικό φάρμακο", απάντησε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την άποψη αυτή και τόνισε ότι η ΕΚΤ παρέχει τη μεγαλύτερη στήριξη στη χώρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναγνωρίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η απόφαση για τα επιτόκια δεν ήταν ομόφωνη

Ο κ. Draghi τόνισε ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, λέγοντας ότι υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση για το ζήτημα.

"Έγινε εκτεταμένη συζήτηση, αλλά η επικρατούσε πλειοψηφία ήταν υπέρ του να διατηρηθούν τα επιτόκια" σημείωσε.

Σε ερώτηση γιατί δεν υπήρξε μείωση των επιτοκίων δεδομένων των προβλέψεων για αδύναμη ανάπτυξης ο κ. Draghi απάντησε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει πολλά.

Όπως διευκρίνισε, η πτώση στα spreads των ομολόγων ορισμένων κρατών κατά 200 και 250 μονάδες βάσης, μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από μια βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων.

Αισιόδοξος για τραπεζική εποπτεία

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στην επόμενη σύνοδο οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν στην πρόταση να αναλάβει η κεντρική τράπεζα τον ρόλο της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

"Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία" σημείωσε ο κ. Draghi."Υπάρχει η βούληση να φτάσουμε σε συμφωνία" πρόσθεσε.

"Ο βασικός στόχος είναι να σπάσουμε τον σύνδεσμο μεταξύ των κρατών και των τραπεζών. Είναι να κάνουμε τις τράπεζες αξιόπιστες, ανεξάρτητα από το μέρος που βρίσκεται η έδρα τους και που ασκούν τις δραστηριότητες τους" σημείωσε.

Παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την εποπτεία των τραπεζών, λέγοντας ότι "η πολιτική συζήτηση μόλις ξεκίνησε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v