Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ της κοινής έκδοσης χρέους ο Ρομπάι

Στην έκθεση που θα τεθεί επί τάπητος στην προσεχή σύνοδο Κορυφής, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι τάσσεται υπέρ της κοινής έκδοσης τίτλων στην ευρωζώνη και ζητά δημιουργία κοινού δημοσιονομικού θεσμού

Υπέρ της κοινής έκδοσης χρέους ο Ρομπάι
Το πλαίσιο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ESM) θα ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2013, αναφέρει σε έκθεσή του που προετοίμασε για τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Στην ίδια έκθεση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τάσσεται υπέρ της κοινής έκδοσης συγκεκριμένων τίτλων χρέους και παρουσιάζει κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης της ευρωζώνης.

Επισημαίνεται ότι ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα προεδρεύσει της συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 13-14 Δεκεμβρίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία έγινε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ και τον διοικητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ρομπάι προτείνει τη δημιουργιά ενός ανεξάρτητου, κεντρικού δημοσιονομικού θεσμού που θα απορροφά οικονομικά σοκ και ο οποίος θα ιδρυθεί από το 2014. Αυτή η "δημοσιονομική ικανότητα" θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για την κοινή έκδοση τίτλων που δεν θα συνεπάγεται κατ' ανάγκη αμοιβαιοποίηση χρέους στην ευρωζωνή.

Αναφορικά με το μείζον θέμα της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας, η έκθεση αναφέρει ότι οι προκαταρκτικές εργασίες για τη σύσταση του σχετικού θεσμού θα πρέπει να ξεκινήσουν "στις αρχές του 2013" και τονίζει ότι στο πλαίσιο για το μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιβαρύνονται με το πρωταρχικό βάρος του κόστους εκκαθάρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v