Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αντίθετες πορείες Dow - Nasdaq λόγω Apple

Τα καλά στοιχεία απασχόλησης και η άνοδος του δείκτη υπηρεσιών ISM οδήγησαν σε κέρδη Dow, S&P. H Apple (-6%) έριξε στο κόκκινο τον Nasdaq. Παραμένει στο προσκήνιο η απειλή «δημοσιονομικού γκρεμού».

Τα καλά στοιχεία απασχόλησης και η άνοδος του δείκτη υπηρεσιών ISM οδήγησαν σε κέρδη Dow, S&P. H Apple έριξε στο κόκκινο τον Nasdaq. Παραμένει στο προσκήνιο η απειλή «δημοσιονομικού γκρεμού». Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 118.000 θέσεις τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ειδικότερα οι θέσεις απασχόλησης στους κλάδους υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 114.000, οι θέσεις στις κατασκευές κατά 23.000, ενώ στον κλάδο μεταποίησης μειώθηκαν κατά 16.000.

Επιπλέον ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Νοέμβριο ανήλθε στις 54,7 μονάδες έναντι 53 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κογκρέσου προκειμένου να αποφευχθεί ο "δημοσιονομικός γκρεμός" για την οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις, πληροφορίες και φήμες υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών ωστόσο επικρατούσα άποψη στην χρηματιστηριακή αγορά της Wall είναι ότι αργά ή γρήγορα (μάλλον αργά σύμφωνα με τους αναλυτές) θα επιτευχθεί συμφωνία.
 
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο πρόεδρος Obama απέρριψε σήμερα και επισήμως την πρόταση των ρεπουμπλικανών για τον προϋπολογισμό του 2013.

Επιπλέον, θετική ανταπόκριση στη Wall Street βρήκε η δήλωση του επικεφαλής του κινεζικού κουμουνιστικού κόμματος Xo Jiping ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας την ώρα που οι αρχές χαλάρωναν τους περιορισμούς στις επενδύσεις των εμπορικών τραπεζών της χώρας.

Στη συνεδρίαση της Wall, πτώση σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με τον τίτλο της Apple να πρωταγωνιστεί στις απώλειες (-6,2%) εξαιτίας των προσφυγών αναφορικά με την διαμάχη για πνευματικά δικαιώματα με την Samsung.

Άνοδος 6,9% για την μετοχή του τραπεζικού ομίλου της Citigroup μετά την ανακοίνωση για περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. δολ. ετησίως.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανέκαμψε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ μετά την αδύναμη (όπως χαρακτήρισαν οι αναλυτές) δημοπρασία ισπανικών ομολόγων. Συγκεκριμένα το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% στο 1,3085.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,65% στα 87,93 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά πτωτικά 0,1% στα 1.695 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 1,7% στα 1,76 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 0,1% στα 22,71 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,64%, στις 13.034,49 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,16% κλείνοντας στις 1.409,28 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,77% στις 2.973,70 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν τα ασιατικά κέρδη και ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,39% στις 5.892 μονάδες, ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 7.455 μονάδες, ενώ ο CAC κέρδισε 0,29% στις 3.591 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v