Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση στήριξε Dow και S&P

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την απασχόληση οδήγησαν σε άνοδο Dow και S&P. Επέστρεψε πάνω από τα $1.700 ο χρυσός. Μικρές απώλειες για το πετρέλαιο. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές. 

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες Dow και S&P. Επέστρεψε πάνω από τα 1.700 δολ. ο χρυσός. Εβδομαδιαία κέρδη για Dow και S&P, απώλειες 1,1% για Nasdaq. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές. 

Αναλυτικότερα η πτώση της ανεργίας σε χαμηλό τετραετίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, στήριξε αρχικά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street. Ειδικότερα ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 7,7% έναντι 7,9% τον προηγούμενο μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2008.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο δημιουργήθηκαν 146.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τους αναλυτές. Ωστόσο επισήμαναν πως αποτελεί μια θετική ένδειξη ότι ο τυφώνας Σάντι δεν κατάφερε να προκαλέσει ουσιαστική ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ. 

Η χρηματιστηριακή αγορά "διχάστηκε" αμέσως μετά την απροσδόκητη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, με τον δείκτη Nasdaq να γυρίζει σε αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες.

Συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan εμφάνισε μεγάλη πτώση καθώς υποχώρησε το Δεκέμβριο στις 74,5 μονάδες έναντι 82,7 τον προηγούμενο μήνα.

Στο μέτωπο του αμερικανικού χρέους, παραμένει στο προσκήνιο ο προβληματισμός των επενδυτών αναφορικά με τις εξελίξεις στην προσπάθεια αποφυγής του δημοσιονομικού "γκρεμού" στις ΗΠΑ, καθώς οι αναλυτές βλέπουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων η μετοχή της Netflix βρέθηκε στο επίκεντρο μετά τον σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας ανάρμοστης δημοσίευσης του CEO σε κοινωνικό δίκτυο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,45% στα 85,87 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού επέστρεψε πάνω από τα 1.700 δολ. σημειώνοντας άνοδο 0,2% στα 1.705 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 3,5% στα 1,80 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 2,4% στα 21,91 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,62%, στις 13.155,13 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,29% κλείνοντας στις 1.418,07 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,38% στις 2.978,04 μονάδες.

Στις ευρωαγορές επικράτησαν ελαφρώς διορθωτικές τάσεις. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας μείωσε κάθετα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη 2013 επηρεάζοντας αρνητικά τις συναλλαγές, αν και η ανακοίνωση των ευνοϊκών αμερικανικών macro στην συνέχεια μετέδωσαν θετική πνοή στους βασικούς δείκτες των ευρωαγορών.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 5.914 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,22% στις 7.518 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 0,12% στις 3.606 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,2% στο σύνολο της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v