Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απασχόληση και τεχνολογία τόνωσαν τη Wall

Τα καλά στοιχεία απασχόλησης και η τεχνολογία κράτησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες στη Wall. Παραμένει στο προσκήνιο η απειλή του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ. Σε υψηλό 5ετίας ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.

Τα καλά στοιχεία απασχόλησης και η τεχνολογία κράτησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες στη Wall. Παραμένει στο προσκήνιο η απειλή του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ. Σε υψηλό 5ετίας ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 25.000 στις 370.000 αιτήσεις έναντι 393.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στα στοιχεία απασχόλησης Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις ΗΠΑ τα οποία αναμένεται να διαμορφώσουν και την τάση στη Wall.

Παράλληλα σε τέλμα φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- κογκρέσου αναφορικά με την προσπάθεια αποφυγής του δημοσιονομικού γκρεμού στην οικονομία των ΗΠΑ, ήτοι την αυτόματη περικοπή δαπανών και αύξησης φόρων, στον προϋπολογισμό του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Τετάρτη ο πρόεδρος Obama απέρριψε σχέδιο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο προέβλεπε αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 800 δισ. δολάρια.

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Wall, αξιόλογη άνοδο σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με τη μετοχή της Apple να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη 1,6%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Ιταλία προκαλεί νευρικότητα η ξαφνική πολιτική αβεβαιότητα που ξέσπασε, όταν το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε την στήριξή του στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, κάνοντας το πρώτο βήμα σε ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου διολίσθησε πάνω από 1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 86,38 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,4% στα 1.699 δολ./oz.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,3%, στις 13.074,04 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,33% κλείνοντας στις 1.413,28 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,52% στις 2.989,27 μονάδες.

Στις ευρωαγορές τα πρόσημα παρέμειναν θετικά καθ’όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 5.901 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,08% έκλεισε στις 7.535 μονάδες που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2008, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 0,32% στις 3.602 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE Ασίας Ειρηνικού έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών την Πέμπτη. Τα χρηματιστήρια του Μεξικό και της Νοτίου Αφρικής τερμάτισαν σε επίπεδα ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v