Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποτονικό κλίμα και μικτά πρόσημα στην Wall

Η βουτιά της ανεργίας σε χαμηλό 4 ετών προκάλεσε κέρδη στο άνοιγμα της Wall, αλλά η αγορά επέστρεψε γρήγορα στο υποτονικό μοτίβο που επικρατεί όλη την εβδομάδα. Εβδομαδιαία άνοδος 1,2% στις ευρωαγορές.

Αν και τα καλά μεγέθη για την απασχόληση ενέπνευσαν άνοδο στο άνοιγμα της συνεδρίασης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, τα περισσότερα κέρδη εκτονώθηκαν γρήγορα και η Wall επέστρεψε στο μοτίβο των επιφυλακτικών τάσεων και περιορισμένων διακυμάνσεων που επικρατεί όλη την εβδομάδα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,28% στις 13.110 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,07% στις 1.415 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,21% χαμηλότερα στις 2.983 μονάδες.

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Νοέμβριο και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό τετραετίας. Αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,7% από 7,9% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2008.

Στην συνέχεια όμως ανακοινώθηκε ότι τον Δεκέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan εμφάνισε μεγάλη πτώση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 74,5 από 82,7 τον Νοέμβριο.

Οι εξελίξεις γύρω από τις συνομιλίες του Λευκού Οίκου με τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές για συμφωνία πάνω στον αμερικανικό προϋπολογισμό, συνεχίζουν να ασκεί μεγάλη επιρροή στην επενδυτική ψυχολογία.

Η Wall Street έκλεισε με μικρή άνοδο χθες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από τις συνομιλίες για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού».

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Netflix βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τον σάλο εξαιτίας ανάρμοστης δημοσίευσης του CEO σε κοινωνικό δίκτυο.

Η Palo Alto Networks ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου, όπως και η επιχείρηση όπλων Smith & Wesson.

Στις ευρωαγορές επικράτησαν ελαφρώς διορθωτικές τάσεις. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας μείωσε κάθετα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη 2013 επηρεάζοντας αρνητικά τις συναλλαγές, αν και η ανακοίνωση των ευνοϊκών αμερικανικών macro στην συνέχεια μετέδωσαν θετική πνοή στους βασικούς δείκτες των ευρωαγορών..

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 5.914 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,22% στις 7.518 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 0,12% στις 3.606 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,2% στο σύνολο της εβδομάδας.

Πιέσεις υφίσταται το ευρώ, που διολίσθησε έως το 1,2896, μετά την φήμη ότι η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν «ανοιχτή σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ», κατά την τακτική συνεδρίαση της Πέμπτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v