Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα πρόθυρα εμφυλίου και πάλι η Αίγυπτος

Η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση Μόρσι για εθνικό διάλογο. Καλούν σε νέες διαδηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Ζώνη ασφαλείας γύρω από το προεδρικό μέγαρο. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μόρσι.

Στα πρόθυρα εμφυλίου και πάλι η Αίγυπτος
Μνήμες Αραβικής Άνοιξης ξυπνούν και πάλι στην Αίγυπτο που είναι διχασμένη στα δύο. Στο Κάιρο προετοιμάζονται για νέες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μόρσι μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Οι διαδηλωτές απέρριψαν το κάλεσα του προέδρου για εθνικό διάλογο, κρατώντας παπούτσια στα χέρια (κίνηση προσβολής για τους Μουσουλμάνους) και λίγο αργότερα ακολούθησαν επιθέσεις σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ανήσυχη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» και αποφυγή της βίας ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος συνομιλώντας με τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο αιγυπτιακός στρατός έστησε μία ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο του προεδρικού μεγάρου, όπου έχουν αναπτυχθεί επίσης άρματα μάχης, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, του οποίου η απόφαση να διευρύνει τις εξουσίες του προκάλεσε πολιτική κρίση.

Η αντιπολίτευση είχε ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο διαλόγου εάν δεν αποσυρθεί το περιβόητο διάταγμα του Μόρσι – που δίνει σαρωτικές εξουσίες στον εαυτό του με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις από το καθεστώς Μουμπάρακ- και αν δεν ακυρωθεί το σχεδικό δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα.

Στο διάγγελμά του την Πέμπτη, ο Μόρσι προσέφερε ελάχιστα: Περιορίστηκε στο ότι δεν επιμένει να κρατήσει τις αποφάσεις του εκτός δικαστικού ελέγχου ενώ, βάσει των αναφορών του, το χρονοδιάγραμμα για το δημοψήφισμα στις Δεκεμβρίου μένει ως έχει. «Ζητώ πλήρη , παραγωγικό διάλογο με όλα τα πρόσωπα και τους επικεφαλής των κομμάτων, την επαναστατική νεολαία, νομικές προσωπικότητες να συναντηθούμε αυτό το Σάββατο» είπε ο πρόεδρος Μόρσι. Το Σύνταγμα είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου, με τον αντιπρόεδρο Μαχμούντ Μέκι να προειδοποιεί μεν ότι «οι διαδηλώσεις δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν την εν λόγω διαδικασία», αλλά να σημειώνει επίσης ότι «κάποιες αλλαγές στο κείμενο μπορούν να γίνουν και μετά το δημοψήφισμα».

Μετά το διάγγελμα, ο Μοχάμεντ ελ Μπάραντεϊ, συντονιστής του σχηματισμού της αντιπολίτευσης «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας» ανέφερε μεν πως η πρόσκληση σε διάλογο αξιολογείται, αλλά δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την στάση του Μόρσι. «Ελπίζαμε πως ο πρόεδρος θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα για απόσυρση του διατάγματος και καθυστέρηση του δημοψηφίσματος, θέλαμε ο πρόεδρος να κάνει συνολικό διάλογο για να σώσει τη χώρα από το διχασμό που την απειλεί» ανέφερε ο ελ Μπάραντεϊ σε ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα εμφυλίου. Ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι. Διαδηλωτές πυρπόλησαν τα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία κάνει λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια. Σε άλλο σημείο της πόλης, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την ιδιωτική κατοικία του Μόρσι.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αντίδραση της ομάδας «6η Απριλίου», ενός από τα θεωρούμενα ως πρωταγωνιστικά κινήματα της εξέγερσης του 2011, στο διάγγελμα Μόρσι. Η ομάδα απέρριψε τη πρόσκληση σε διάλογο και απάντησε με κάλεσμα στους δρόμους την Παρασκευή. Οι διαδηλώσεις θα δείξουν «κόκκινη κάρτα» στον Αιγύπτιο πρόεδρο, ανέφερε η 6η Απριλίου στο Facebook.

Ανησυχία Ομπάμα για τις αιματηρές συγκρούσεις

Την ανησυχία του για τις αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Ο Ομπάμα τόνισε στον Μόρσι ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς προϋποθέσεις.

«Ο πρόεδρος τόνισε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της Αιγύπτου πρέπει να καταστήσουν σαφές στους οπαδούς του ότι η βία είναι μη αποδεκτή», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v