Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kύπρος: Η βουλή ψήφισε τα πρώτα μέτρα

Με δεμένα τα χέρια η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την πρώτη δόση των μνημονιακών νομοσχεδίων που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση.

Kύπρος: Η βουλή ψήφισε τα πρώτα μέτρα
Με δεμένα τα χέρια η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την πρώτη δόση των μνημονιακών νομοσχεδίων που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση, αναφέρει το Stockwatch.

Ήταν έκδηλο ότι η κυπριακή βουλή δεν είχε περιθώρια να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές επί των νομοσχεδίων, καθώς, όπως αναφέρθηκε επανειλημμένα κατά τις εργασίες της ολομέλειας, είναι προιόν των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του ανεξάρτητου βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος με χαρακτηριστικό τρόπο υπέδειξε ότι «η βουλή βρίσκεται σήμερα με το πιστόλι στον κρόταφο» εννοώντας ότι η ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων αποτελεί μονόδρομο.

Το κλίμα στην ολομέλεια του Σώματος είχαν προδιαθέσει νωρίτερα, τόσο ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης, όσο και ο Γεν. Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης σε σχέση με την ανάγκη ψήφισης των νομοσχεδίων. Ο μεν πρώτος έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη και ο δεύτερος επικαλέστηκε το δίκαιο της ανάγκης.

Η ολομέλεια της Βουλής, μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ψήφισε τα νομοσχέδια που αφορούν στην κλιμακωτή μείωση των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και την επιπλέον οριζόντια αποκοπή των μισθών 3% από το 2014.

Ψήφισε ακόμη την αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα, καπνά και ποτά καθώς και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 17% στο 18% από το 2013 και στο 19% το 2014.

Κατά τη συζήτηση βουλευτές δεν έκρυψαν την αγανάκτηση τους γιατί, όπως τόνισαν, δεν μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τα νομοσχέδια.

Η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι κατέθεσαν τροπολογίες, η μεν πρώτη πρότεινε όπως η ορίζοντα περικοπή του 3% των μισθών από το 2014 μετατραπεί σε κλιμακωτή, ενώ η δεύτερη των Οικολόγων αφορούσε στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα πούρα. Παράλληλα ζήτησαν να αφαιρεθεί το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών να αναπροσαρμόζει με διάταγμα τους φόρους κατανάλωσης .

Και οι δύο τροπολογίες απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των βουλευτών συμφώνησε ότι οι ενστάσεις των δύο κομμάτων ήταν εύστοχες. Όμως είχε υποδειχθεί πως τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος της συμφωνίας με την τρόικα και επομένως δεν μπορούν να μην ψηφιστούν.

Πάντως σε κάποιο στάδιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, διερωτήθηκε αν η τρόικα ζητά η Κύπρος να κυβερνάτε με διατάγματα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Stockwatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v