Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς το 140% του ΑΕΠ οδεύει το κυπριακό χρέος

Σε πιθανότητα το δημόσιο χρέος της Κύπρου να φθάσει το 140% του ΑΕΠ αναφέρθηκε σήμερα ο Βάσος Σιαρλή. Κάλεσε τη βουλή να ψηφίσει χωρίς αλλαγές τα νομοσχέδια που σχετίζονται με το μνημόνιο.

Προς το 140% του ΑΕΠ οδεύει το κυπριακό χρέος
Σε πιθανότητα το δημόσιο χρέος της Κύπρου να φθάσει το 140% του ΑΕΠ αναφέρθηκε σήμερα ο Βάσος Σιαρλή, καλώντας τη νομοθετική εξουσία να εγκρίνει χωρίς τροποποιήσεις τα 24 νομοσχέδια που συζητούνται αυτή την ώρα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, εάν ο προκαταρκτικός αριθμός γι’ ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ύψους €10 δισ., πιθανόν το δημόσιο χρέος της Κύπρου ν’ αυξηθεί στο 140% του ΑΕΠ το 2014. Το χρέος ανέρχεται σήμερα στο 85% του ΑΕΠ και περιλαμβάνει τη στήριξη της Λαϊκής ύψους €1,8 δισ.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, είπε επίσης ότι πιθανόν μέχρι το τέλος του προγράμματος του μνημονίου, δηλαδή το 2016, το δημόσιο θα πέσει στο 120% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων το ποσό του δημόσιου χρέους θα είναι κάτω του 110% του ΑΕΠ.

Συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει στο Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, είπε, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει περισσότερες πιθανότητες να πείσει σε περίπτωση που εγκριθούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια από τη βουλή.

Ο κ. Σιαρλή αναφέρθηκε στη στάση που θα τηρήσουν κάποιες χώρες, τονίζοντας ότι στο Eurogroup η Κύπρος θα έχει στο πλευρό της την τρόικα, με την οποία συζητήθηκαν και εξετάστηκαν όλα τα νομοσχέδια.

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στη βουλή να μην τροποποιήσει τα νομοσχέδια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα χάσουμε το τρένο".

«Είναι η ώρα να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της καταστροφής». Ωστόσο ανέφερε στους βουλευτές ότι σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιος λάθος στον αριθμό και στο σκεπτικό των νομοσχεδίων, υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης, ωστόσο τους κάλεσε να μην αλλάξουν τα νομοσχέδια.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, αναμένεται απόψε ν’ ανακοινωθεί από την Pimco το αρχικό ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι το σύνολο των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με την επαναχρηματοδότηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων της ανέρχεται στα €7,5 δισ. χωρίς να περιλαμβάνεται το ρωσικό δάνειο, για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια αναχρηματοδότησης του.

Επανέλαβε ότι έχουν καταλήξει περίπου με την τρόικα για το ύψος του επιτοκίου του δανείου το οποίο θα είναι στο 2,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v