Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδεθείτε:Ερχονται διακυμάνσεις στα εμπορεύματα

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως αναφορικά με την παραγωγή βασικών εμπορευμάτων δημιουργούν την πεποίθηση ότι έρχεται χρονιά με έντονες διακυμάνσεις, μεταδίδει το CNBC. Προβλέψεις, για τρόφιμα, χρυσό και παλλάδιο.

Προσδεθείτε:Ερχονται διακυμάνσεις στα εμπορεύματα
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως αναφορικά με την παραγωγή βασικών εμπορευμάτων δημιουργούν την πεποίθηση ότι έρχεται μια χρονιά με έντονες διακυμάνσεις, μεταδίδει το CNBC:

1. Ρεκόρ σοδιάς θα πιέσει τις τιμές των σιτηρών

Η χειρότερη σοδιά τα τελευταία πενήντα χρόνια έστειλε τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων στα ύψη το περασμένο καλοκαίρι. Σιτάρι, σόγια, βρώμη, και κυρίως καλαμπόκι ήταν μεταξύ αυτών που είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο το 2012. Μετά όμως τη βουτιά στη φετινή παραγωγή και την καταστροφή πολλών καλλιεργειών, οι αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε ρεκόρ καλλιεργειών φέτος. Αν ο καιρός επιστρέψει στις κανονικές συνθήκες, τότε η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί πολύ και να πιέσει τις τιμές.

2. Ο χρυσός θα κάνει μια ακόμα κίνηση προς το ρεκόρ

Το πολύτιμο μέταλλο έκανε μια κούρσα για τις 2.000 δολάρια η ουγγιά δυο φορές φέτος, αλλά δεν έφτασε το κρίσιμο όριο. Θα το καταφέρει το 2013; Υπάρχουν σημάδια ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στο χρυσό. Τα Εxchange Τraded Funds (ETFs) που επενδύουν στο μέταλλο κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. Επιπλέον τα αυξημένα κρατικά χρέη και οι προσπάθειες της FED να στηρίξει την οικονομία και τις αγορές θα δημιουργούν την ανάγκη για επενδυτικό αντιστάθμισμα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια τρίτη προσπάθεια για τα 2.000 δολάρια.

2. Η αγορά παλλάδιου θα ταλαντεύεται με το έλλειμμα

Η αγορά παλλαδίου θα έχει έλλειμμα το 2013 εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης από την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία χρησιμοποιεί το μέταλλο για τις εξατμίσεις. Σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή, κυρίως στη Νότια Αφρική και τη Ρωσία, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των παγκόσμιων ορυχείων παλλαδίου, ένα ράλι που ξεκίνησε στα τέλη της φετινής χρονιάς θα συνεχιστεί την επόμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v