Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall ακολουθεί την πτώση των ευρωαγορών

Η διαρκής επιδείνωση στις οικονομίες και τράπεζες της ευρωζώνης δεν αφήνει περιθώριο "ανάσας" και, παρά την σχετικά καλή εξέλιξη από την εγχώρια οικονομία, η Wall διατηρεί αρνητικά πρόσημα. Κέρδη για χρυσό.

Η διαρκώς χειρότερη κατάσταση στις οικονομίες και τράπεζες της ευρωζώνης δεν αφήνει περιθώρια «ανάσας» στα διεθνή χρηματιστήρια. Ετσι, παρά την σχετικά καλή εξέλιξη από το εγχώριο στατιστικό μέτωπο, οι βασικοί δείκτες στο αρνητικό χρηματιστήριο κινούνται με αρνητικά πρόσημα, έχοντας την Παρασκευή ολοκληρώσει ένα πολύ ζημιογόνο τρίμηνο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,43% στις 10.862 μονάδες, ο S&P 0,73% στις 1.123 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,83% στις 2.395 μονάδες.

Κάποια στήριξη προσφέρει η ανακοίνωση ότι ο δείκτης μεταποίησης βελτιώθηκε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο στην αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης μεταποίησης που καταρτίζει το Institute for Supply Management ανήλθε στο 51,6% έναντι 50,6% τον Αύγουστο.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε την Παρασκευή το χειρότερο τρίμηνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Ο δείκτης Dow Industrials διολίσθησε 12% στο εξεταζόμενο διάστημα.

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν το δ΄τρίμηνο και τα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στην Ασία ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με πτώση άνω του 5%, ενώ η ελληνική εξέλιξη πιέζει τις ευρωαγορές σε βαθιά πτώση, με νέο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,03% χαμηλότερα στις 5.076 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,28% στις 5.377 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,85% στις 2.927 μονάδες.

Η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είναι εφικτοί οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος και η υποβάθμιση της γαλλο-βελγικής τράπεζας Dexia από τον οίκο Moody’s δημιούργησαν ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα και επέφεραν νέες κάθετες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές.

Το ευρώ διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών έναντι του γεν και έως το 1,3307 δολ. στην ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα (που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα 2011) και κινείται αυτή την ώρα στο 1,3335 δολ.

Το ξεπούλημα ριψοκίνδυνων ενεργητικών ευνοεί τον χρυσό και τον άργυρο. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύεται 2,1% στα 1.656 δολάρια.

Στην Wall Street, από το επιχειρηματικό μέτωπο, ξεχωρίζει η εκτίναξη 5,5% της μετοχής της Yahoo, μετά την συμφωνία με το δίκτυο ABC News.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v