Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες Wall στο κλείσιμο του δραματικού Q3

Περιόρισε η Wall τις αρχικές μεγάλες απώλειες, παραμένει ωστόσο σε αρνητικά επίπεδα και κλείνει το Q3 με δραματικές απώλειες. Πτώση 17% για τις ευρωαγορές στο τρίμηνο, εκτίναξη 135% του δείκτη φόβου Vix.

Οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο περιόρισαν κάπως τις αρχικές απώλειες της συνεδρίασης, παραμένουν όμως σε αρνητικά επίπεδα και κλείνουν το τρίμηνο με δραματικές απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,63% στις 11.083 μονάδες, ο S&P εμφανίζει απώλειες 1,01% στις 1.149 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,08% στις 2.454 μονάδες.

Αρνητική ήταν η εικόνα στο σύνολο των διεθνών χρηματιστηρίων, που κινούνται υπό την απειλή μιας διπλής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και της διαρκώς επιδεινούμενης κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Με κάθετη πτώση ολοκλήρωσαν το δραματικό τρίμηνο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο δείκτης Stoxx Europe 600 κατέθεσε απώλειες 17%, τις μεγαλύτερες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

O δείκτης FTSE έκλεισε την συνεδρίαση με πτώση 1,32% στις 5.128 μονάδες, ο DAX με απώλειες 2,44% στις 5.502 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 1,51% χαμηλότερα στις 2.982 μονάδες. Τόσο ο γερμανικός όσο και ο γαλλικός δείκτης κατέγραψαν στο τρίμηνο πτώση που ξεπερνά το 25%.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI διολίσθησε σχεδόν 1% συμπληρώνοντας απώλειες πάνω από 16% στο τρίμηνο, με την μεγαλύτερη πτώση μετά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2008, που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι αναδυόμενες αγορές διολίσθησαν 23% στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Στην Wall Street, με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης S&P 500 παρουσίαζε απώλειες 12% στο τρίμηνο. Οι απώλειες του Dow ανέρχονται 10,15% μέχρι στιγμής στο γ΄τρίμηνο. Είναι το πρώτο αρνητικό τρίμηνο των αμερικανικών blue chips, μετά το Q2 του 2010.

Ενδεικτική της εντονότατης νευρικότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, είναι η πρωτοφανής εκτίναξη του δείκτη μεταβλητότητας. Ο δείκτης Vix του Chicago Board Option Exchange, που αποτυπώνει τα επίπεδα μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχει εκτιναχθεί 135% στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο «δείκτης φόβου», όπως είναι γνωστός ο Vix είχε μέσο όρο 21,5 μονάδες στο τελευταίο 12μηνο, όπως τους τελευταίους τρεις μήνες ο μέσος όρος του είναι οι 38,8 μονάδες.

Τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν οικονομίες που ασθμαίνουν. Ακόμη και στην Κίνα, που εμφανίζει από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στον πλανήτη, ανακοινώθηκε σήμερα επιβράδυνση του κλάδου μεταποίησης τον Σεπτέμβριο επί 3ο συνεχόμενο μήνα.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα, κατέδειξαν και πάλι στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κατανάλωση του Αμερικανού πολίτη αυξήθηκε ανεπαίσθητα τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ το εισόδημά του μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε 0,2% τον Αύγουστο ενώ το προσωπικό εισόδημα μειώθηκε 0,1%.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε στο 59,4 τον Σεπτέμβριο, μετά την διολίσθηση σε χαμηλό τριών ετών στο 55,7 τον Αύγουστο.

Η Wall Street έκλεισε χθες με μικτά πρόσημα.

Σήμερα, από το επιχειρηματικό μετωπο η μετοχή της American Express υποχωρεί 2,4% και της J.P. Morgan Chase 2,06%, πρωταγωνιστώντας για μια ακόμη φορά στις μεγάλες απώλειες των αμερικανικών blue-chips.

Στον αντίποδα, κέρδη αποκομίζουν οι «αμυντικές» φαρμακευτικές και οι καταναλωτικές μετοχές, με την Procter & Gamble να ενισχυεται 0,72% και την Wal-Mart Stores 0,96%.

Η Orion Marine Group βουλιάζει 18% εξαιτίας προειδοποίησης για τα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους.

Η McGraw-Hill διεξάγει συνομιλίες για ένωση του S&P Indices με το Dow Jones Indexes της CME Group, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο τίτλος της Invesco εκτινάσσεται 4% μετά την ανακοίνωσε ότι, μαζί με τις Square Mile Capital Management και Canyon-Johnson Urban Funds, θα αγοράσουν χαρτοφυλάκιο δανείων της Bank of America.

Αρνητικά αντιδρά η Micron Technology στην ανακοίνωση ζημιών στο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v