Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFSF και ΑΕΠ έδωσαν ώθηση σε Dow, S&P

Κέρδη για Dow και S&P μετά την ψήφιση της ευρωπαϊκής συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από το γερμανικό κοινοβούλιο και τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Πιέσεις για Nasdaq. Άνοδος σε Γερμανία και Γαλλία.

Κέρδη για Dow και S&P στη Wall μετά την ψήφιση της ευρωπαϊκής συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από το γερμανικό κοινοβούλιο και τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Πιέσεις για Nasdaq. Κέρδη στα χρηματιστήρια Γερμανίας και Γαλλίας.

Με συντριπτική πλειοψηφία το γερμανικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την επέκταση του EFSF και το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας καταδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποφασιστικότητα της γερμανικής κυβέρνησης να παρέμβει δυναμικά στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους που πλέον απειλεί με ύφεση όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Πέρα όμως από τις αναμφισβήτητα θετικές ευρωπαϊκές εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους, απροσδόκητα καλά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανήλθε στο 1,3% στο β’ τρίμηνο 2011 έναντι 1,2% που ανέμεναν οι αναλυτές και 1% σύμφωνα με προηγούμενη μέτρηση.

Παράλληλα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν αισθητά την προηγούμενη εβδομάδα, κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 400.000 και συγκεκριμένα στις 391.000 αιτήσεις έναντι 420.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Hugh Johnson Advisors, Hugh Johnson, “Οι αριθμοί μπορεί να χαρακτηρίζονται αναιμική αλλά σίγουρα δεν είναι αρνητικοί ενώ δεν αιτιολογεί καμία υποψία ύφεσης στις αγορές”.

Ωστόσο κόντρα στο αρχικό αγοραστικό ενθουσιασμό των επενδυτών, τελικά ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow και S&P γύρισαν σε θετικό έδαφος μόλις μισή ώρα πριν την λήξη της συνεδρίασης.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,15% στα 1.615 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,6% στα 82,39 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 0,5%, στα 0,77 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,3%, στα 18,26 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,3%, στις 11.153,98 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,81%, στις 1.160,39 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,43%, στις 2.480,76 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές «χειροκρότησαν» με αισθητή άνοδο τις εξελίξεις, αλλά γύρισαν γρήγορα σε σταθεροποιητική εικόνα. Αναλόγως, η αρχική εκτίναξη της Wall Street στο άνοιγμα επανέφερε έντονα ανοδικά πρόσημα το μεσημέρι, αλλά στο κλείσιμο η εικόνα ήταν και πάλι μικτή.

Οι πιέσεις στους μεταλλευτικούς και ενεργειακούς κλάδους περιόρισαν τα κέρδη, αλλά πάντως η εικόνα παρέμεινε θετική για τους τραπεζικούς κλάδους.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,4% στις 5.197 μονάδες, ο DAX με άνοδο 1,1% στις 5.640 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 1,07% στις 3.028 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v