Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΠ και EFSF δίνουν πνοή στην Wall Street

Το διπλό «ΟΚ» της γερμανικής βουλής για επίλυση της κρίσης χρεών της ευρωζώνης και τα ανέλπιστα ευνοϊκά στατιστικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία στηρίζουν ανοδικά τους βασικούς δείκτες της Wall.

Το διπλό «ΟΚ» της γερμανικής βουλής στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρεών της ευρωζώνης και τα ανέλπιστα ευνοϊκά στατιστικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία στηρίζουν ανοδικά τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Εχοντας ενισχυθεί έως πάνω από 2% μετά το άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,56% στις 11.183 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,04% στις 1.163 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,13% στις 2.495 μονάδες.

Με ράλι τιμών αντιδρούν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Η Citigroup ενισχύεται 3,4%, η Bank of America 3,5%. η J.P. Morgan Chase 3,7% και η Wells Fargo 2,95%.

Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες στην χθεσινή συνεδρίαση, με τον Dow Industrials να χάνει σχεδόν 180 μονάδες, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να μην βρίσκουν μια συμβιβαστική λύση για την εκτόνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εναλλάσσονταν τα θετικά με τα σταθεροποιητικά πρόσημα χάρη στις θετικές ψήφους του γερμανικύ κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης.

Οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές «χειροκρότησαν» με αισθητή άνοδο τις εξελίξεις, αλλά γύρισαν γρήγορα σε σταθεροποιητική εικόνα. Αναλόγως, η αρχική εκτίναξη της Wall Street στο άνοιγμα επανέφερε έντονα ανοδικά πρόσημα το μεσημέρι, αλλά στο κλείσιμο η εικόνα ήταν και πάλι μικτή.

Οι πιέσεις στους μεταλλευτικούς και ενεργειακούς κλάδους περιόρισαν τα κέρδη, αλλά πάντως η εικόνα παρέμεινε θετική για τους τραπεζικούς κλάδους.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,4% στις 5.197 μονάδες, ο DAX με άνοδο 1,1% στις 5.64ο μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 1,07% στις 3.028 μονάδες.

Θετικές εξελίξεις ανακοινώθηκαν και για την αμερικανική οικονομία. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό ταχύτερο απ’όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί στο β΄τρίμηνο, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του υπουργείου Εμπορίου του έθνους. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3%.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε ανέλπιστα κατά 37.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Με την βελτίωση της χρηματιστηριακής ψυχολογίας, κέρδη αποκομίζουν και οι αγορές χρυσού, αργύρου και πετρελαίου, ενώ το ευρώ ενισχύεται 0,8% στα 1.3629 δολάρια.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, με κάθετη πτώση σχεδόν 10% αντιδρά η μετοχή της Advanced Micro Devices στην υποβάθμιση των προβλέψεων για τις πωλήσεις γ΄τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v