Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε πάνω από τις 11.000 μονάδες ο Dow

Οι ελπίδες δυναμικής παρέμβασης των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση χρέους της ευρωζώνης οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο άνω του 2% τους δείκτες Dow και S&P. Σε χαμηλό 2 μηνών ο χρυσός. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Οι ελπίδες των επενδυτών ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρέμβουν δυναμικά στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, κατόπιν της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι εξετάζεται η επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ESM, ανέκοψαν τις πτωτικές τάσεις των χρηματιστηριακών αγορών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει το ελληνικό ζήτημα, καθώς το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό όσον αφορά στην 6η δόση, αν και η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σύντομα. 

Ο αναλυτής της Banyan Partners, κ. Robert Pavlik, σημείωσε: "Αναμένω διακυμάνσεις για κάποιο διάστημα στις αγορές. Εκτιμώ ότι θα δούμε βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση στη Wall,  γιατί την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν ισχυρές πιέσεις στους δείκτες και αρκετοί επενδυτές θεωρούν πλέον την αγορά φθηνή. Ωστόσο, έως ότου η Ελλάδα λάβει την έκτη δόση (ή οδηγηθεί στη χρεοκοπία), τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο".

Αξιόλογα κέρδη σημείωσε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος στη Wall, με τη μετοχή της Bank of America να ενισχύεται 1,7%, της Citigroup 3,6% και της Wells Fargo 1,8%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο στις ΗΠΑ για άλλη μία φορά τα στοιχεία της στεγαστικής αγοράς μόνο καθησυχαστικά δεν χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές, καθώς οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,3% τον Αύγουστο στα 295.000 ακίνητα σε ετήσια βάση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, νέες σημαντικές απώλειες 2% σημείωσε η τιμή του χρυσού -οριακά πάνω από τα 1.600 δολ.-, ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,6% στα 81,12 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 6%, στο 0,75 σεντς, ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 1%, στα 18,67 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 2,53%, στις 11.043,86 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 2,33%, στις 1.162,95 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,35%, στις 2.516,69 μονάδες.

Με "οδηγούς" τους τραπεζικούς κλάδους, χάρη στις ελπίδες για μέτρα που θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέθεσαν σημαντικά κέρδη, μετά την κάθετη πτώση της περασμένης εβδομάδας.

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για στήριξη των τραπεζών έδωσαν την αφορμή για "αγορές στα χαμηλά". Η θετική έκπληξη από τον γερμανικό δείκτη εμπιστοσύνης Ifο επέτεινε τα κέρδη.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 5.089 μονάδες, ο DAX με κέρδη 2,87% στις 5.346 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 1,75% στις 2.859 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v