Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση 6,4% για τον Dow Jones

Κέρδη στη Wall κόντρα στις ανησυχίες για ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση. Εβδομαδιαίες απώλειες 6,6% για S&P και 5,3% για Nasdaq. H μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 5 ετών για χρυσό. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Κέρδη στη Wall στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κόντρα στις ανησυχίες για ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση. Εβδομαδιαίες απώλειες 6,6% για S&P και 5,3% για Nasdaq. H μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 5 ετών για το χρυσό. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008 δεν κατάφερε να αποφύγει ο Dow καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την δυνατότητα των ηγετών της ευρωζώνης να αποτρέψουν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα προκαλούσε ντόμινο δυσμενών εξελίξεων εντός και εκτός Ε.Ε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότερα από 3,4 τρισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από την διεθνή χρηματιστηριακή αγορά αυτή την εβδομάδα και οι βασικοί δείκτες εισήλθαν σε bear market για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει διολισθήσει πάνω από 20% σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό του στις 5 Μαΐου, οπότε σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό «ορισμό» έχει διολισθήσει σε bear market.

Ωστόσο σήμερα οι ελπίδες των επενδυτών για νέες θεσμικές παρεμβάσεις, με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών οικονομικών των G20 στο οποίο υποστηρίζεται ότι θα εξεταστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, απέτρεψαν ένα νέο πτωτικό κλείσιμο σε Wall και ευρωαγορές.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Lazard Capital Market, Art Hogan, “Αναμέναμε απαντήσεις στην κρίση χρέους για μήνες και υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να έχουμε κάποιες θετικές ειδήσεις εντός του Σαββατοκύριακου».

Στη Wall Street, o τραπεζικός κλάδος ανέκαμψε, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για το μέγεθος της έκθεσης των Bank of America και Citigroup στο ελληνικό χρέος.

Αναλυτικά η μετοχή της Bank of America ενισχύθηκε 4,5% και της Citigroup 4,2%.

Ισχυρές πιέσεις για δεύτερη διαδοχική ημέρα δέχθηκαν τα εμπορεύματα με την τιμή του χρυσού να σημειώνει βουτιά 5,2% στα 1654 δολ./oz και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί 1,4% στα 79,44 δολάρια ανά βαρέλι.

Χρυσός και πετρέλαιο βρέθηκαν κάτω από τα ψυχολογικά επίπεδα των 1.700 δολ. και 80 δολ. αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 4,7%, στα 0,79 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,9%, στα 18,43 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,35%, στις 10.771,48 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,61%, στις 1.136,40 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,12%, στις 2.483,23 μονάδες.

Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει περαιτέρω μέτρα για να διευκολύνει την επίλυση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη προσέφεραν ανακούφιση στον καταπονημένο τραπεζικό κλάδο στις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Η BNP Paribas εκτινάχθηκε 11% και η Societe Generale 6,9%. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,5% υψηλότερα στις 5.067 μονάδες, ο DAX 0,45% στις 5.197 μονάδες, ενώ ο CAC 0,91% στις 2,810 μονάδες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,7% υψηλότερα στις 880,97 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 6,1% στην εβδομάδα. Πρόκειται για την δεύτερη χειρότερη εμφάνιση του δείκτη σε 16 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v