Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H FED οδήγησε σε "βουτιά" τη Wall Street

Ο δισταγμός της Fed να ρίξει φρέσκο χρήμα στην αγορά σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών από τη Moody’s, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall. Πτώση 280 μονάδων για Dow.

Ο δισταγμός της Fed να ρίξει φρέσκο χρήμα στην αγορά σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών από τη Moody’s, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street. "Βουτιά" 280 μονάδων για Dow.

Με τα επιτόκια δανεισμού σε σταθερά μηδενικά επίπεδα, η Fed ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας της τάξεως των 400 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα το νέο πακέτο στήριξης προβλέπει την πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων διάρκειας από 3 έως 6 έτη και την αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων διάρκειας από 6 έως 30 έτη.

Ουσιαστικά η Fed απέφυγε να ρίξει νέο χρήμα στην αγορά προκειμένου να αποφύγει επιπλέον επιβάρυνση του ισολογισμού της, κίνηση που κρίνεται ως αμυντική από τους επενδυτές και προκαλεί εκ νέου ανησυχίες ότι η ύφεση πλησιάζει στις ΗΠΑ.

Επιπλέον οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ότι θα συνεχιστεί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο επόμενο διάστημα και η πρόβλεψη ότι θα υπάρξει μόνο μικρή μείωση της ανεργίας, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες της Wall.

Νωρίτερα, με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονταν οι δείκτες στη Wall Street κατόπιν της υποβάθμισης των τριών μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ από τη Moody’s και εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed.

Συγκεκριμένα η Moody’s υποβάθμισε σήμερα τις αξιολογήσεις των Bank of America, Citigroup και Wells Fargo με το σκεπτικό της αδυναμίας της κυβέρνησης να τις στηρίξει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πτώση 6% για τη μετοχή της Bank of America, 4,4% για την Citigroup και 3% για τη Wells Fargo.

Όσον αφορά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, οι επενδυτές είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για τα ενδεχόμενα μέτρα που θα ανακοίνωνε η Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει την αγορά.

Όπως σημείωνε ο αναλυτής της Cantor Fitzgerald, Marc Pado,«αν διαψευστούν οι προσδοκίες των επενδυτών, όπως για το αποκαλούμενο “Operation Twist”, δηλαδή την πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων και την επαναγορά τους με μακροπρόθεσμη διάρκεια ώστε να περιοριστούν τα εν λόγω επιτόκια, τότε θα προκληθούν ισχυρές πιέσεις στην χρηματιστηριακή αγορά.»

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί πριν από περίπου μισό αιώνα στις ΗΠΑ με σημαντική επιτυχία.

Οι προσδοκίες από τη Fed επιβεβαιώθηκαν ως ένα βαθμό ωστόσο η Wall Street όχι μόνο δεν κατάφερε να γυρίσει σε θετικό έδαφος αλλά διεύρυνε τις απώλειες της καθώς οι επενδυτές περίμεναν το κάτι παραπάνω.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της Adobe Systems ενισχύθηκε σχεδόν 2% μετά την ανακοίνωση κερδών που ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Αντίστοιχα η μετοχή της Hewlett-Packard εκτινάχθηκε 7,4% κατόπιν φημών ότι το ΔΣ επιθυμεί την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Leo Apotheker και μελετά την πρόσληψη της πρώην CEO της eBay, κας Meg Whitman.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κάτω από τα 1.800 δολ. και συγκεκριμένα στα 1.794 δολ./oz με πτώση 0,85% και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου σημείωσε απώλειες 1,2% στα 85,91 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 1%, στα 0,90 σεντς, και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 1,4%, στα 18,53 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 2,49%, στις 11.124,84 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 2,94%, στις 1.166,76 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,01%, στις 2.538,19 μονάδες.

Τα μαύρα σύννεφα της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη συνέχισαν να σκεπάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν άλλη μια συνεδρίαση απωλειών.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,4% χαμηλότερα στις 5.288 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,47% στις 5.434 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,62% στις 2.936 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v