Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" σε Wall Street και πίεση στο χρυσό

Με την κρίση χρεών της ευρωζώνης από το κακό στο χειρότερο, η Wall Street σημειώνει νέες μεγάλες απώλειες. Μόνο το ρευστό ελκύει τους επενδυτές, χάνει 36$ ο χρυσός.  Μεγάλη πτώση στις ευρωαγορές.

Με την κρίση χρεών της ευρωζώνης να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν νέες έντονες απώλειες και ο χρυσός χάνει 36 δολάρια, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο ρευστό.

Οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, κινούνται έντονα διορθωτικά μετά το ανοδικό σερί της περασμένης εβδομάδας, καθώς επικρατεί μεγάλη νευρικότητα με τον φοβο «ανάφλεξης» στην ελληνική κρίση χρεών.

Ο δείκτης Dow Jones έφτασε να χάνει πάνω από 2% και αυτή την ώρα υποχωρεί 1,64% στις 11.319 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 1,58% στις 1.197 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,94% στις 2.598 μονάδες.

Οι ενεργειακές μετοχές αντιδρούν με σημαντικές απώλειες στην κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, με την Exxon Mobil να υποχωρεί 2,5% και την Chevron 2,8%.

Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες πιέσεις παραμένει πάντως ο τραπεζικός, όπου ο JPMorgan Chase εμφανίζει απώλειες 3,2%, η Bank of America 3% και η Morgan Stanley καταγράφει βουτιά 6%.

Η πτώση ακολουθεί τις πέντε συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, που δημιούργησαν την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούλιο στην Wall Street. Ο Dow έκλεισε με κερδη 4,7% την περασμένη εβδομάδα, μετά από δύο πτωτικές εβδομάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά σήμερα και οι ευρωαγορές παρέμειναν σε «βαθύ κόκκινο» καθώς η κρίση χρεών στην ευρωζώνη κλιμακώνεται επικίνδυνα, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε επικίνδυνη απόσταση από το χρεοστάσιο.

Οι ευρωαγορές έκλεισαν λίγη ώρα πριν την έναρξη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της «τρόικα» από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Κινήθηκαν με αρνητικά πρόσημα σε όλο το διάστημα της συνεδρίασης, εκφράζοντας την απογοήτευση για τις εξελίξεις από το τελευταίο Eurogroup κι έκλεισαν με μεγάλη πτώση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE έκλεισε 2,03% χαμηλότερα στις 5.259,56 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,83% στις 5.415,91 μονάδες, ενώ ο CAC 3% στις 2.940 μονάδες.

Περιέργως η τιμή του χρυσού, που κατά κανόνα ενισχύεται σε περιόδους επενδυτικής ανασφάλειας, υποχωρεί σήμερα παρά την μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού υποχωρεί 24,5 δολάρια στα 1.790 δολάρια, έχοντας ενδοσυνεδριακά χάσει έως και 36 δολάρια, καθώς, σύμφωνα με τους παρατηρητές, οι κερδοσκόποι σπεύδουν να κλείσουν θέσεις και να αναζητήσουν ασφάλεια στο ρευστό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει αναλυτής, επειδή οι κερδοσκόποι τελευταία έχουν ρίξει πολύ χρήμα στον χρυσό, αυτό το παραδοσιακό καταφύγιο έχει μετατραπεί σε κερδοσκοπική συναλλαγή λόγω του «καυτού» χρήματος που είχε εισέλθει. «Αυτό το χρήμα εξέρχεται τώρα,» εξηγεί οικονομολόγος.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, ο Πρόεδρος Β. Obama παρουσιάζει αυτή την ώρα τα προτεινόμενα μέτρα για μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος κατά 3 τρισ. δολ. και πλέον σε 10 χρόνια.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, η Netflix αντιδρά αρνητικά στον διαμελισμό της σε επιχείρηση DVD-by-mail αφενός και video-streaming αφετέρου.

Η Tyco International, αντιθέτως, εκτινάσσεται 7% μετά την ανακοίνωση πρόθεσης διαχωρισμού σε τρεις ανεξάρτητες, εισηγμένες επιχειρήσεις.

Η General Motors υποχωρεί ελαφρώς μετά την επίτευξη 4ετούς σύμβασης με το σωματείο εργαζομένων United Auto Workers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v