Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες έδωσαν φτερά στη Wall

O συντονισμός 5 κεντρικών τραπεζών για την παροχή ρευστότητας σε δολάρια στις αγορές ώθησε σε 4η διαδοχική άνοδο τη Wall, κόντρα στα κατώτερα των αναμενομένων οικονομικά στοιχεία. Πιέσεις στον χρυσό.

Η συντονισμένη προσπάθεια 5 κεντρικών τραπεζών στην παροχή τρίμηνων προγραμμάτων ρευστότητας σε δολάρια εντός του δ΄ τριμήνου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε αμερικανικό νόμισμα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, οδήγησε σε ευρεία άνοδο τους δείκτες της Wall για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Αναλυτικά, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανακοινώσει την επανεκκίνηση προγραμμάτων τρίμηνης χρηματοδότησης των τραπεζών σε δολάρια σε συνεργασία με τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall, στην τρίτη επέτειο από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Harris Private Bank, κ. Jack Albin, "είναι μια καλή είδηση ως βραχυπρόθεσμη λύση προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα στις αγορές. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, αποτρέπει τις κυβερνήσεις από το να προχωρήσουν αμέσως σε μεταρρυθμίσεις. Ξεκάθαρα δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση".

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, για άλλη μία φορά τα στοιχεία απασχόλησης απογοήτευσαν τους αναλυτές, αν και αγνοήθηκαν από τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν στις 428.000 έναντι 418.000 αιτήσεων προηγουμένως, σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αντίστοιχα, ο δείκτης Empire State, που αποτυπώνει τη δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης, διολίσθησε στο -8,8 τον Σεπτέμβριο έναντι -7,7 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν βελτίωση του δείκτη στο -4.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η ζημία ύψους 2 δισ. δολαρίων που προκλήθηκε από μη εξουσιοδοτημένο trading στον τραπεζικό όμιλο της UBS προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων για τον τίτλο (-10%).

Παράλληλα, η μετοχή της Yahoo ενισχύθηκε 2,7% έπειτα από πληροφορίες ότι ενδιαφερόμενες εταιρίες έχουν ήδη προσεγγίσει τη διοίκηση προκειμένου να εξεταστεί ενδεχόμενη εξαγορά μέρους ή του συνόλου του τεχνολογικού ομίλου.

Αξιόλογα κέρδη και για τον τραπεζικό κλάδο στη Wall, με τη μετοχή της Bank of America να ενισχύεται 3,5% και της Citigroup 4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων, σημειώνοντας πτώση 2,2% στα 1.787 δολ., ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,5% στα 89,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, στην αγορά συναλλάγματος, η είδηση της παροχής ρευστότητας σε δολάρια στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες ενίσχυσε το ευρώ 0,8%, με την ισοτιμία πλέον να διαμορφώνεται στο 1,3887 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 4,8%, στο 0,89 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 2,3%, στα 18,60 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,66%, στις 11.433,18 μονάδες, ο S&P με κέρδη 1,72%, στις 1.209,11 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,34%, στις 2.607,07 μονάδες.

Στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν με ράλι τιμών στην είδηση των κεντρικών τραπεζών και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 2,11% στις 5.338 μονάδες, ο DAX με κέρδη 3,15% στις 5.508 μονάδες, ενώ ο CAC εκτινάχτηκε 3,27% στις 3.046 μονάδες.

Οι γαλλικές τράπεζες αντέδρασαν με θεαματικές ανόδους, με την BNP Paribas να εκτινάσσεται ενδοσυνεδριακά 22% και να κερδίζει 14%, ενώ η Societe Generale ενισχύθηκε έως 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v