Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή, επιφυλακτική εικόνα στην Wall

Με την ευρωπαϊκή κρίση χρεών στο πρώτο πλάνο, η Wall καταγράφει μικτές, επιφυλακτικές κινήσεις. Κέρδη σε βιομηχανίες, τεχνολογία –ισχνοί όγκοι συναλλαγών. Ανοδικό κλείσιμο ευρωαγορών μετά την "τραμπάλα".

Με την ευρωπαϊκή κρίση χρεών στο πρώτο πλάνο, το αμερικανικό χρηματιστήριο καταγράφει μικτές, επιφυλακτικές κινήσεις, ακολουθώντας το ανοδικό κλείσιμο των ευρωαγορών μετά την νέα πρωινή «βουτιά».

Η αγορά άνοιξε με μικτά, σταθεροποιητικά πρόσημα, αλλά ο S&P και ο Nasdaq παροδικά ενισχύθηκαν έως 1%. Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 11.054 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,35% στις 1.166 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,78% στις 2.515 μονάδες.

Περίπου το 59% των μετοχών που διαπραγματεύονται στο New York Stock Exchange ενισχύονται, ενώ το 63% των μετοχών του Nasdaq κινούνται σε θετικά επίπεδα. Οι όγκοι των συναλλαγών διαμορφώνονται κάτω από τον μέσο όρο.

Κέρδη αποκομίζουν οι βιομηχανικοί κλάδοι και οι τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που θεωρούνται σχετικά «ασφαλείς» λόγω της μερισματικής πολιτικής τους, αλλά οι φόβοι για τις εξελίξεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης συγκρατούν τις ανοδικές τάσεις.

Η Oracle, η Intel και η Apple αποτελούν τα μεγάλα «στηρίγματα» του Nasdaq, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη στον Dow αποκομιζει η General Electric αλλά και η Caterpillar.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται 0,7% έχοντας εκτιναχθεί 54% από τις αρχές Αυγούστου.

Σημαντικές απώλειες εμφανίζει ο κλάδος καταναλωτικών προϊόντων, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Best Buy που υποχωρεί σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

Πιέσεις επικρατούν και στους ενεργειακούς κλάδους, εξαιτίας της υποβάθμισης των προβλέψεων της ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2012.

Η κινητήρια δύναμη των διεθνών χρηματιστηρίων παραμένουν οι εξελίξεις όσον αφορά την κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Η φήμη ότι η Κίνα μελετά την εξαγορά ιταλικών ομολόγων και η είδηση ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη με θέμα την ελληνική κρίση, «σήκωσαν» τις ευρωαγορές το μεσημέρι.

Εχοντας διολισθήσει το πρωί σε νέα χαμηλά διετίας, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,87% υψηλότερα στις 5.174 μονάδες, ο DAX 1,85% στις 5.166 μονάδες, ενώ ο CAC 1,41% στις 2.895 μονάδες.

Αρκετοί παρατηρητές στην Wall Street πιστεύουν ότι η Γερμανία εντέλει θα βάλει τα δυνατά της να επιλύσει την κρίση χρεών της Ελλάδας και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο έκτακτο Ecofin της Παρασκευής, στο οποίο θα παραβρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner.

Η χθεσινή συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα για μια ακόμη φορά και, σε ένα ξέσπασμα αγοραστικού ενδιαφέροντος πριν το κλείσιμο, η αγορά έσβησε σε διάστημα μόλις ενός τετάρτου απώλειες έως και 1%. Με κέρδη έκλεισαν και οι τρεις δείκτες με τον Nasdaq να κάνει την διαφορά με άνοδο 1,10% και τον Dow να επιστρέφει πάνω από τις 11.000 μονάδες.

Νωρίτερα στις ασιατικές συνεδριάσεις επικράτησε θετική αντίδραση με τον Nikkei στο Τόκιο να κλείνει 1% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v