Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος γύρισε η Wall στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους με επίκεντρο την Ελλάδα. Επέστρεψε πάνω από τις 11.000 ο Dow. "Βουτιά" στις ευρωαγορές.

Σε θετικό έδαφος γύρισαν οι δείκτες της Wall στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης παρά τις εντεινόμενες ευρωπαϊκές ανησυχίες για την κρίση χρέους με επίκεντρο την Ελλάδα. Επέστρεψε πάνω από τις 11.000 μονάδες ο Dow. Βουτιά στις ευρωαγορές.

Σε ένα ξέσπασμα αγοραστικού ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έσβησε σε διάστημα μόλις ενός τετάρτου απώλειες έως και 1%. Κέρδη και για τους τρεις δείκτες με τον Nasdaq να κάνει την διαφορά με άνοδο 1,10%.

Νωρίτερα η συμφωνία εξαγοράς της NetLogic Microsystems από την Broadcom, συγκρατούσε τις απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη S&P να κρατά πάνω από τα τεχνικά επίπεδα στήριξης των 1.140 μονάδων.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι δείκτες στη Wall κινήθηκαν σε αρνητικό πρόσημο εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στην κρίση χρέους στην Ευρώπη καθώς ενισχύονται οι φωνές εκείνων- εντός της Ευρωζώνης- που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πλέον λύσεις ταμπού για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Schaeffer’s Investment Research, Rayan Detrick, “η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη συνεχίζει να κυριαρχεί στην ψυχολογία των επενδυτών στη Wall”.

Ειδικότερα και όσον αφορά τις ευρωαγορές, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κράτους μέλους της Ευρωζώνης, οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε βαριές απώλειες με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές.

Οι γαλλικές τράπεζες και ευρύτερα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, συγκέντρωσαν τα περισσότερα «πυρά» εξαιτίας της είδησης ότι η Moody’s ετοιμάζεται να υποβαθμίσει μεγάλες γαλλικές τράπεζες λόγω των ανοιγμάτων τους στην ελληνική οικονομία. Η μετοχή της BNP Paribas βούλιαξε 13%.

Αντίστοιχα οι ευρωπαϊκές ρευστοποιήσεις πέρασαν ως ένα βαθμό και στη Wall αν και προς το τέλος της συνεδρίασης οι πιέσεις περιορίστηκαν σημαντικά με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν τα ηνία των συναλλαγών, μετά τις φήμες ότι η Ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κινεζικό fund για την αγορά ιταλικών ομολόγων.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η Capital One Financian υποχωρούσε έως 8%- για να ανακάμψει αργότερα- μετά από φήμες ότι η Fed έχει βάλει στο μικροσκόπιο την προτεινόμενη εξαγορά των αμερικανικών online τραπεζικών επιχειρήσεων της ING Group.

Παράλληλα η διοίκηση της Bank of America παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου από το οποίο προβλέπεται μείωση των δαπανών κατά 5 δισ. και απολύσεις 30.000 υπαλλήλων.

Στην αγορά συναλλάγματος η κλιμάκωση των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους οδήγησε σε περεταίρω πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να αγγίζει χαμηλό δεκαετίας.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκε η απόδοση του τριετούς ομολόγου στο 0,334%, στην δημοπρασία που διενήργησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ της τάξεως των 32 δισ. δολαρίων.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,5% στα 1812 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,2% στα 88,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 7,2%, στα 0,77 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 4%, στα 18,34 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,63%, στις 11.061,12 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,7%, στις 1.162,27 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,10%, στις 2.495,09 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε τελικώς με πτώση 1,63% στις 5.130 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 2,27% στις 5.072 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι που έφτασε να χάνει έως 5%, έκλεισε με πτώση 4,03% στις 2.855 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v