Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Bernanke έδιωξε τους αγοραστές από τη Wall

Απώλειες στη Wall με αφορμή τις ασάφειες Bernanke αναφορικά για τον τρόπο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Πτώση 1% για Dow, S&P. Ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ανέκαμψε ο χρυσός.

Απώλειες στη Wall Street με αφορμή τις ασάφειες Bernanke αναφορικά για τον τρόπο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ανέκαμψε ο χρυσός. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η ομιλία Bernanke στη Μινεσότα, οδήγησε σε αρνητικό έδαφος τη Wall καθώς για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Fed απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσει σύντομα σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Bernanke διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ύφεση ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τις όποιες πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά καθώς βλέπει πτώση του δείκτη τιμών στα επόμενα τρίμηνα.
 
Πέρα όμως από την ομιλία Bernanke που απογοήτευσε τη χρηματιστηριακή αγορά, οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama καθώς εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ένα πακέτο κρατικών επενδύσεων και φορολογικών κινήτρων που θα δώσει ώθηση στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά τις σημερινές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, οι εξαγωγές των ΗΠΑ ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο, κατεβάζοντας το εμπορικό έλλειμμα σε χαμηλό τριών μηνών και συγκεκριμένα στα 44,8 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα για άλλη μια φορά απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα καθώς οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 2.000 στις 414.000 αιτήσεις.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Bank of America να σημειώνει απώλειες 3,6% και της Citigroup 3,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε 2,3% στα 1.860 δολ./oz μετά τις  σημαντικές απώλειες της προηγούμενης ημέρας ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,2% στα 89,19 δολ. το βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 4%, στα 0,86 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 5,1%, στα 20,01 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 1,04%, στις 11.295,81 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 1,06%, στις 1.185,90 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,78%, στις 2.529,14 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει ανοιχτές «πόρτες» για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας και της ρευστότητας στην ευρωζώνη, ενέπνευσε νέα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,41% στις 5.340,38 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,05% στις 5.408,46 μονάδες, ενώ ο CAC 0,41% στις 3.085,83 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v