Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκά σύννεφα πάνω από τη Wall

Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών στη Wall καθώς εντείνονται οι ανησυχίες τόσο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη όσο και για την ενδεχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Σε χαμηλό 2ετίας οι ευρωαγορές.

Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών στη Wall καθώς εντείνονται οι ανησυχίες τόσο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη όσο και για την ενδεχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Σε χαμηλό 2ετίας οι ευρωαγορές.

Με ήπιες απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη Wall Street με τους πωλητές να επιστρέφουν στο προσκήνιο μετά την αργία της Δευτέρας.

Αναλυτικότερα, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπως η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα στην Ελλάδα, οι αμφιβολίες για την ιταλική βούληση να υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας που προσφάτως είχαν ανακοινωθεί και οι διαδοχικές ήττες της Α. Μέρκελ στην Γερμανία, απόρροια της πολιτικής στήριξης των αδύναμων κρατών μελών, ξύπνησε ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ανησυχίες που δεν καθησύχασε ούτε η δημοσιοποίηση επιστολής του προέδρου της Fed, B. Bernanke προς τον γερουσιαστή Bob Corker, τον Ιούλιο, στην οποία αναφέρεται ότι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Ωστόσο η είδηση της ημέρας είναι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να κλειδώσει την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος με το ευρώ, γεγονός που πίεσε τις αποδόσεις στα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα ακόμα και σε νέο ιστορικό χαμηλό και συγκεκριμένα το 10ετές στο 1,9%.

Παράλληλα στο μέτωπο της οικονομίας ο δείκτης ISM υπηρεσιών βελτιώθηκε τον Αύγουστο στο 53,3% έναντι 52,7% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες περιόρισε τις θετικές αρχικά εντυπώσεις για τους επενδυτές και αναλυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού κατάφερε να ξεπεράσει το ψυχολογικό επίπεδο των 1.900 δολ. για να υποχωρήσει ωστόσο αργότερα στα 1.882 δολ./oz, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,3%.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 0,6% στα 85,9 δολ. ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Bank of America υποχώρησε 3,6% μετά την γνωστοποίηση ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις έως 30.000 υπαλλήλων στα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα η μετοχή της International Paper ενισχύθηκε σχεδόν 20% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Temple-Inland Inc.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 5,5%, στα 0,84 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 4%, στα 19,95 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,9%, στις 11.139,30 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,74%, στις 1.165,24 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,26%, στις 2.473,83 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1% στις 5.150,84 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 1% στις 5.193,97 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι με απώλειες 1,13% στις 2.965,64 μονάδες.

Εξαίρεση στο πτωτικό κλίμα αποτέλεσε το χρηματιστήριο της Ελβετίας, που αντέδρασε με εκτίναξη 4,4% στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να «κλειδώσει» την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου για να υποστηρίξει τους εξαγωγείς και να αποτρέψει ύφεση στην οικονομία

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v