Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στην Wall

Με ισχυρές απώλειες άνοιξε η Wall Street ενώ κάθετη πτώση καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα αλλεπάλληλα αρνητικά μηνύματα για την διεθνή οικονομία. Άνοδος 2% για ελβετικό φράγκο. Ράλι για χρυσό.

Με ισχυρές απώλειες άνοιξε η Wall Street ενώ κάθετη πτώση καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα αλλεπάλληλα αρνητικά μηνύματα για την διεθνή οικονομία και τα διαδοχικά «χτυπήματα» για τον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,15% στις 11.355 μονάδες, ο S&P υποχωρεί κατά 1,74% στις 1.184 μονάδες ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,77% στις 2.501 μονάδες.

Λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκαν δυσμενή στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που τον Αύγουστο σταμάτησε να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Το ποσοστό ανεργίας έμεινε αμετάβλητο στο 9,1%, αλλά οι εξελίξεις ως προς τον συνολικό αριθμό των ανέργων δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Παράλληλα, ο Mohammed el Erian, ο ισχυρός άνδρας της αγοράς ομολόγων βλέπει πιθανότητες ύφεσης της τάξεως του 50% όχι μόνο για την ευρωζώνη, αλλά και για τις ΗΠΑ. \

Κάθετη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ θα καταθέσουν αγωγές εναντίον 12 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών για παραποίηση στοιχείων σε στεγαστικά δάνεια, που συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί η φούσκα των δομημένων ομολόγων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε και στην Ευρώπη για τις τράπεζες, όταν έγινε γνωστή η προσωρινή αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 3,25% στις 5544 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 3,29% στις 3158 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,31% στις 5.239 μονάδες.

Οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στην «ασφάλεια» του ελβετικού φράγκου που καταγράφει άνοδο 2% τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου, αλλά και στα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό και του 10ετούς Treasury στο 2,069%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η νέα εκτόξευση της τιμής του χρυσού κατά 50 δολάρια, στα 1874 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v