Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη διαδοχική άνοδος στη Wall Street

Η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed γύρισε σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall, κόντρα στα κατώτερα των αναμενομένων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed γύρισε σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall, κόντρα στα κατώτερα των αναμενομένων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, οι αρχικές ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στη Wall με αφορμή τη βουτιά του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό Απριλίου 2009, και συγκεκριμένα στις 44,5 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 59,2 τον προηγούμενο μήνα, γρήγορα περιορίστηκαν.

Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της JP Morgan Funds, κ. Joseph Tanious, "ο φόβος της ύφεσης μπορεί τελικά να μας οδηγήσει σε αυτήν. Οι καταναλωτές βιώνουν την αβεβαιότητα των οικονομικών εξελίξεων και απόδειξη αποτελούν τα σημερινά νούμερα της καταναλωτικής πίστης".

Ωστόσο, περίπου στο μέσον της συνεδρίασης οι δείκτες της Wall γύρισαν σε θετικό πρόσημο μετά τα θετικά στοιχεία από τη στεγαστική αγορά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών ακινήτων Case-Shiller αυξήθηκε 3,6% στο β΄ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας ουσιαστικά την πρώτη τρίμηνη άνοδο σε ένα έτος.

Πέρα όμως από τα μακροοικονομικά στοιχεία, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σήμερα και στη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την αλλαγή φρασεολογίας της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά στα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία ανακοίνωσή της η Fed δεσμεύτηκε για πρώτη φορά ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά τους για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ωστόσο, στα πρακτικά της συνεδρίασης γίνεται εμφανές ότι πλέον τα μέλη της Fed αντιλαμβάνονται την ανάγκη παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία, αν και πουθενά δεν διευκρινίζεται με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η τόνωση της εγχώριας αγοράς.

Όσον αφορά στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού επέστρεψε πάνω από τα 1.842 δολ./oz, σημειώνοντας άνοδο 2,8%, και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,8% στα 88,84 δολ. ανά βαρέλι, σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 12,6%, στο 1,01 δολ., και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,46%, στα 21,83 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,18%, στις 11.559,95 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,23%, στις 1.212,92 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,55%, στις 2.576,11 μονάδες.

Στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού, με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι, καθώς το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών σε μετοχές βρετανικών τραπεζών περιόρισε τις πιέσεις από τη μεγαλύτερη της αναμενομένης πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με κέρδη 2,7% στις 5.268,66 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 0,18% στις 3.159,74 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε 0,46% στις 5.643,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v