Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία άνοδος 4,3% για τον Dow Jones

Η απουσία αναφοράς Bernanke σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και η απειλή του τυφώνα Αϊρίν στη ΝΥ δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Εβδομαδιαία κέρδη 4,7% για S&P και 5,9% για Nasdaq.

Εβδομαδιαία κέρδη 4,3% για τον Dow Jones, 4,7% για S&P και 5,9% για Nasdaq.

Η αρχική απογοήτευση των επενδυτών από την απουσία αναφοράς σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας στην πολύαναμενόμενη ομιλία Bernanke κράτησε έως ότου ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι τον Σεπτέμβριο η Fed θα επανεξετάσει τα οικονομικά δεδομένα και ανάλογα θα προχωρήσει σε μέτρα.

Υπόσχεση γενικόλογη, όπως χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές, αλλά όπως αποδείχτηκε αρκούντος ικανοποιητική ώστε να ανανεώσει τις ελπίδες για μια δυναμική επέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβρη που θα δώσει ώθηση στις αγορές.

Συνέπεια τούτου, οι αρχικές απώλειες των δεικτών έως και 1,7%, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της ομιλίας Bernanke, γρήγορα εξανεμίστηκαν με τους δείκτες να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο και στο τέλος να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με κέρδη άνω του 1%.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Peter Hooper, “η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να δράσει, αλλά φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου χαλάρωσης».

Επιπλέον στην σημερινή συνεδρίαση οι επενδυτές αγνόησαν και την απειλή του τυφώνα «Αϊρίν» που κατευθύνεται στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του NYSE έχει προετοιμαστεί για την έλευση του τυφώνα με έξτρα εφεδρείες σε καύσιμα και τρόφιμα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών, εφόσον πληγεί η Νέα Υόρκη το Σάββατο βράδυ, όπως αναμένεται. Εάν όμως το χτύπημα της φυσικής «επίθεσης» αποδειχθεί πολύ ισχυρό, το αμερικανικό χρηματιστήριο πιθανόν να μην λειτουργήσει την Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε παραμείνει κλειστό για μια μέρα το Σεπτέμβριο του 1985, έως ότου o επονομαζόμενος τυφώνας «Γκλόρια» παύσει να αποτελεί απειλή για την πόλη της ΝΥ.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στην δεύτερη καταμέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου και συγκεκριμένα στο 1% από 1,3% προηγουμένως.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων του Warren Buffet στην Bank of America, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει ήδη αποφέρει –από την πρώτη μέρα- κέρδη 1,3 δισ. στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Άνοδος 1,3% για την μετοχή της Bank of America.

Επιπλέον, η αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το 2011 που ανακοίνωσε η εταιρία κοσμημάτων, Tiffany & Co. οδήγησαν τον τίτλο σε άνοδο 8%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πάνω από τα 1,800 δολ. επέστρεψε η τιμή του χρυσού σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 3%. Συγκεκριμένα o χρυσός ανήλθε στα 1.809 δολ./oz.

Αντίστοιχα το πετρέλαιο ενισχύθηκε μόλις 0,1% στα 85,43 δολ. ανά βαρέλι, σημειώνοντας ωστόσο εβδομαδιαία άνοδο 3,8%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 5,8%, στα 0,83 σεντς ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 1,7%, στα 21,30 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,21%, στις 11.284,54 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,51%, στις 1.176,80 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 2,49%, στις 2.479,85 μονάδες.

Απώλειες κατέγραψαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την διάσωση της ελληνικής οικονομίας κατάφερε νέα πλήγματα στους τραπεζικούς κλάδους.

Οι απώλειες περιορίστηκαν μετά την ομιλία Bernanke και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,02% στις 5.129,92 μονάδες, ο DAX 0,84% χαμηλότερα στις 5.537 μονάδες, ο CAC με πτώση 1,01% στις 3.087,64 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v