Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων Wall -Κέρδη BofA, πτώση Apple

Με εναλλαγές προσήμων κινείται και σήμερα η Wall, παρακολουθώντας τις κινήσεις της Apple χωρίς τον Steve Jobs και της Bank of America …με τον W. Buffett. Ολα τα βλέμματα στο Τζάκσον Χολ. Κέρδη ευρωαγορών.

Με εναλλαγές προσήμων κινούνται και σήμερα οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, παρακολουθώντας τις κινήσεις της Apple μετά την αποχώρηση του Steve Jobs και της Bank of America μετά την … είσοδο του μεγαλοεπενδυτή W. Buffett.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο άνοιξε με σημαντικά κέρδη, αντιδρώντας στην είδηση της επένδυσης στην BofA, που ανακοινώθηκε λίγη ώρα πριν το καμπανάκι.

Ωστόσο η εικόνα διαμορφώνεται αυτή την ώρα επιφυλακτική, εν αναμονή της κρίσιμης ομιλίας του διοικητή της Federal Reserve, Ben Bernanke, και ο δείκτης Dow Jones αυτή την ώρα υποχωρεί 1,23% στις 11.179 μονάδες, ο S&P 1,36% στις 1161 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,4% στις 2.432 μονάδες.

Λίγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, η Bank of America ανακοίνωσε ότι η Berkshire Hathaway, το επενδυτικό «όχημα» του «γκουρού» των επενδύσεων, Warren Buffett, θα επενδύσει 5 δισ. δολ. στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Η μετοχή της BofA, που έχει υποστεί «σφυροκόπημα» τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας φόβων για την κεφαλαιακή της επάρκειας, εκτινάσσεται κοντά 24% μετά την είδηση. Ο τίτλος της Citigroup ακολουθεί με άνοδο 8,9%.

Οι αγορές περιμένουν το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας, το κλείσιμο του ετήσιου διεθνούς συμποσίου κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, αύριο Παρασκευή.

Αν και μέχρι πρόσφατα επικρατούσαν ελπίδες ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, κ. Bernanke θα αναγγείλει νέο κύκλο παροχής ρευστότητας στις αγορές, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον πιο επιφυλακτικοί και πολλοί εξ αυτών δεν περιμένουν πολλές εξελίξεις, πέρα από μια φραστική στήριξη.

Σήμερα, τα βλέμματα όλης της Wall Street είναι επικεντρωμένα στην μετοχή της Apple, που υποχωρεί 2% μετά την αποχώρηση του Steve Jobs, εκ των ιδρυτών και διευθύνοντος συμβούλου της επιτυχημένης επιχείρησης.

Ο τίτλος πιέζεται, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να «αποτιμήσουν» την επιχείρηση χωρίς τον κ. Jobs, ο οποίος μεταμόρφωσε την επιχείρηση και την οδήγησε στην δεύτερη μεγαλύτερη αξία μεταξύ των επιχειρήσεων του πλανήτη, μετά την Exxon Mobil.

Η J.P. Morgan επιβεβαίωσε νωρίτερα την σύσταση «overweight» για την μετοχή της Apple.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές ειδήσεις, η Big Lots ανακοίνωσε μείωση κερδών 8,2%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς κατά 5.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των αιτήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, διαμορφώθηκε στις 417.000.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με θετικά πρόσημα μέχρι το μεσημέρι, έχοντας πάρει «ανάσα» χάρη σε καλά αποτέλεσματα επιχειρήσεις όπως η τράπεζα Credit Agricole (+6%), αλλά και η Glencore (+2,21%) και η Diageo (+6,08%).

Όμως η πτωτική τάση στην Wall προκάλεσε το απόγευμα αρνητικά πρόσημα και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,68% στις 5.1180 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 2,4% στις 5.539 μονάδες, ενώ ο CAC 0,88% στις 3.111 μονάδες.

Η φήμη ότι η Γερμανία σκοπεύει να εισάγει γενική απαγόρευση του short selling, την οποία πάντως διέψευσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, επέδρασε πολύ αρνητικά στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και επέτεινε τις απώλειες του δείκτη DAX.

Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, αντλώντας στήριξη από το τρίτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο της Wall Street χθες το βράδυ.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του χρυσού παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένο και χάνει 35 δολάρια στα 1.721 δολ. ανά ουγκιά, έχοντας χθες βουλιάξει κατά 100 δολάρια και πλέον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v