Steve Jobs, ο -πραγματικά- αναντικατάστατος

Είναι απόλυτα λογικά να υπάρχουν ανησυχίες για την Apple μετά τον Steve Jobs. Ο άνθρωπος που "γέννησε" Macintosh, iPhone, iPad και Pixar, είναι αναντικατάστατος, σε βαθμό που ίσως δεν υπήρξε ποτέ άλλος επιχειρηματίας.

Steve Jobs, ο -πραγματικά- αναντικατάστατος
Είναι απόλυτα λογικά να υπάρχουν ανησυχίες για την Apple μετά τον Steve Jobs. Είναι αναντικατάστατος, σε βαθμό που ίσως δεν υπήρξε ποτέ άλλος επιχειρηματίας.

Ο κ. Jobs, που παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος, άφησε την εταιρία στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στο 9μηνο του οικονομικού έτους της Apple, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους ήταν 31% (κοντά στο 39% της Microsoft) και τα έσοδα 78% υψηλότερα από του περασμένου έτους (η Microsoft κατάφερε αύξηση 12%).

Τα οικονομικά μεγέθη καθρεφτίζουν μια πολύ δυνατή εταιρία. Εχει μια σταθερή ροή παραγωγής ανώτερων προϊόντων. Το outsourcing της είναι εξαιρετικά αποδοτικό: Η εταιρία θα απολαύσει έσοδα 110 δισ. δολ. στο φετινό οικονομικό έτος, κυρίως από hardware, που θα προκύψουν από ακίνητα και πάγιο εξοπλισμό αξίας 7 δισ. δολ. Και διαθέτει την μάρκα halo, που δίνει την δυαντότητα στην Apple να αντλήσει πολύ καλές τιμές μέσα από πολύ ανταγωνιστικές τιμές (η Microsoft, αντιθέτως, απολαμβάνει ημι-μονοπωλιακά κέρδη).

Ο Steve Jobs δεν είναι όλη η εταιρία. Αλλά οι προσωπικές επιλογές του που καθόρισαν την Apple – λαμβάνοντας αποφάσεις που ήταν κατά κύριο λόγο σωστές, εμπνέοντας και πίστη αλλά και έμπνευση στους υφιστάμενούς του, και διαθέτοντας ένα μυαλό ικανό να διαγνώσει και να προλάβει τις επιθυμίες της μάζας.

Να μην ξεχνάμε ότι δεν ίδρυσε μόνο τον υπολογιστή Macintosh, το iPhone και το iPad, αλλά ο κ. Jobs ίδρυσε και την Pixar, την εταιρία παραγωγής κινουμένων σχεδόν που απολαμβάνει επιτυχία-φαινόμενο.

Ο κύκλος προΪόντων είναι αρκετά μεγάλος ώστε η μαγεία του κ. Jobs να κρατήσει για ένα ή και δύο χρόνια και ο κ. Tim Cook θεωρείται ένας αξιοπρεπής διάδοχος. Ακόμη όμως κι αν αποδειχθεί καταπληκτικός ή σχεδόν καταπληκτικός, η Apple ίσως πλησιάζει στην επιχειρηματική ωριμότητα.

Ακόμη και οι πιο εμπνευσμένοι ηγέτες δεν μπορουν να αφανίστουν τον ανταγωνισμό ((το ανοιχτό σύστημα Android έχει πλεονεκτήματα σε σχεση με το iPhone) και τα περιθώρια κέρδους της Apple είναι πάρα πολύ ευαίσθητα στο «μυστήριο» Jobs.

Οι επενδυτές, που έδιναν στην Apple έναν συντελεστή μόλις στον μέσο όρο της αγοράς για τα φετινά κέρδη πριν παραιτηθεί ο κ. Jobs, έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v