Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και οικονομία έδωσαν ώθηση στη Wall Street

Οι ελπίδες για QE3 και τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία, οδήγησαν σε τρίτη διαδοχική άνοδο τη Wall. Κέρδη 11% για την Bank of America. Βουτιά 5,7% για το χρυσό. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Οι ελπίδες για ένα τρίτο πακέτο στήριξης και τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία, οδήγησαν σε τρίτη διαδοχική άνοδο τη Wall. Κέρδη 11% για την Bank of America. Βουτιά 5,7% για το χρυσό. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, η αισθητή αύξηση κατά 4% στις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθησύχασε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η αναπάντεχη εκτίναξη στις παραγγελίες διαρκών αγαθών στήριξε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ιδιαίτερα στην έναρξη της συνεδρίασης.

Θετικά κρίνονται από τους αναλυτές και τα στοιχεία από τη στεγαστική αγορά καθώς ανακοινώθηκε αύξηση 0,9% στις τιμές των κατοικιών τον Ιούνιο ένδειξη ότι ενισχύεται σταδιακά η ζήτηση ακινήτων.

Επιπλέον, παραμένουν στο προσκήνιο οι ελπίδες επενδυτών και αναλυτών ότι η Fed θα υποχρεωθεί σύντομα και μάλιστα στο συνέδριο των Κεντρικών Τραπεζιτών την Παρασκευή στο Τζάκσον Χολ στις ΗΠΑ να ανακοινώσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι προσδοκίες αυτές εκφράστηκαν και σήμερα με το νέο ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να οδηγούν τους δείκτες σε άνοδο έως και 1,4%.

Χαρακτηριστική ωστόσο η δήλωση του αναλυτή της Stifel Nicolaus, Tom Schrader, ο οποίος υποστήριξε ότι “οι επενδυτές θέλουν να ακούσουν για ένα τρίτο πακέτο ρευστότητας από τη Fed αλλά φοβάμαι ότι την Παρασκευή θα απογοητευτούν. Ίσως δούμε κάποιες ρευστοποιήσεις από την διάψευση των προσδοκιών αλλά αναμένεται ο Bernanke να ισχυριστεί ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι τόσο άσχημη ώστε να απαιτείται η παρέμβαση της Fed.

Προβληματισμό ωστόσο προκάλεσε η πρόβλεψη του γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου ότι το έλλειμμα στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί για τρίτο διαδοχικό έτος πάνω από το 1 τρισ. δολ. και συγκεκριμένα στα 1,28 τρισ.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, στελέχη της Bank of America διέψευσαν τις φήμες για ενδεχόμενη συγχώνευση με την JP Morgan, με τον τραπεζικό τίτλο της πρώτης να ενισχύεται 11% μετά την βουτιά σχεδόν 13% των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Η άνοδος της Bank of America κράτησε σε θετικό έδαφος τον Dow σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, βουτιά 5,7% σημείωσε σήμερα η τιμή του χρυσού  στα 1.754 δολ./oz καθώς οι επενδυτές αναμένουν από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να αναλάβουν δράση και να ενισχύσουν τις αγορές με ρευστότητα.

Πτώση 0,3% για την τιμή του πετρελαίου στα 85,16 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση στη δημοπρασία των 5ετών ομολόγων την δεύτερη από τις τρεις που έχουν προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα-της τάξεως των 35 δισ. δολαρίων- διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,029%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 1,6%, στα 0,91 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 4,2%, στα 21,65 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,29%, στις 11.320,71 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,31%, στις 1.177,60 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,88%, στις 2.467,69 μονάδες.

Σημαντική άνοδο επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μια σειρά ευνοϊκές επιχειρηματικές ανακοινώσεις, η προσδοκία νέων μέτρων στήριξης στην αμερικανική οικονομία από την Fed και ευνοϊκά στατιστικά μεγέθη που στήριξαν στην Wall Street, ευνόησαν τους αγοραστές στις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,49% στις 5.206 μονάδες, ο DAX 2,69% υψηλότερα στις 5.681 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 1,79% στις 3.140 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v