Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στη Wall με Bernanke στο επίκεντρο

Μικτή, σταθεροποιητική εικόνα εν αναμονή του διεθνούς συμποσίου κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ επικρατεί στην Wall. Στήριξη από καλές οικονομικές ανακοινώσεις, πιέσεις σε μετοχές ενέργειας και μετάλλων.

Μικτή, σταθεροποιητική εικόνα εν αναμονή του διεθνούς συμποσίου κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ επικρατεί στην Wall.

Οι ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας απέτρεψαν την αναμενόμενη, μετά το χθεσινό ράλι, διόρθωση τιμών και δημιούργησαν παροδικά έντονα κέρδη στους βασικούς δείκτες.

Μετά από ήπια πτωτικό άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones έφτασε να ενισχύεται έως 1%, ενώ αυτή την ώρα διαμορφώνεται σταθεροποιητικά στις 11.151 μονάδες (-0,23%), ο S&P υποχωρεί 0,24% στις 1.830 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,69% στις 2.430 μονάδες.

Οι κερδισμένοι υπερισχύουν ελαφρώς έναντι των χαμένων στο New York Stock Exchange, όπου κοντά 334 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια στις πρωινές συναλλαγές.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street απεκόμισαν μεγάλα κέρδη, της τάξης του 3% στην χθεσινή συνεδρίαση, επαναφέροντας τον δείκτη των αμερικανικών blue chips πάνω από το "ψυχολογικό όριο" των 11.000 μονάδων.

Οι ελπίδες για υπόσχεση νέου κύκλου παροχής ρευστότητας από την Fed υποστηρίζουν τις προσπάθειες αντίδρασης των αγορών μετά τις μεγάλες απώλειες στις αρχές του Αυγούστου.

Ωστόσο η μεταβλητότητα παραμένει αισθητή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση χρεών στην ευρωζώνη και η αμερικανική οικονομία «απειλεί» διαρκώς με νέα ύφεση.

Μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να επικρατήσει στο αμερικανικό χρηματιστήριο στάση αναμονής για την κρίσιμη ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Ben Bernanke στο Τζάκσον Χολ. Από την ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών του πλανήτη, οι επενδυτές περιμένουν ενδείξεις για νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας από την Federal Reserve.

Η στατιστική ανακοίνωση που αιφνιδίασε ευχάριστα τους αναλυτές και «γύρισε» ανοδικά τα futures της Wall Street πριν το άνοιγμα, ήταν ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν αισθητά και πολύ περισσότερο απ’όσο αναμενόταν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ.

Οι παραγγελίες, που καθρεφτίζουν τις διαθέσεις των επιχειρηματιών να επενδύσουν σε πάγιο εξοπλισμό, αυξήθηκαν 4%.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε επίσης ότι οι τιμές των κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν 0,9% τον Ιούνιο, περισσότερο από αναμενόμενο 0,2%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της εταιρίας κατασκευής πολυτελών οικιών Toll Brothers ενισχύεται μετά την ανακοίνωση αύξησης καθαρών κερδών 54%.

Πιέσεις επικράτησαν στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την υποβάθμιση της ιαπωνικής οικονομίας σε Aa3 από Aa2, από τον οίκο Moody’s.

Σημαντική άνοδο επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέθεσαν οι βασικοί δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μια σειρά ευνοϊκές επιχειρηματικές ανακοινώσεις, η προσδοκία νέων μέτρων στήριξης στην αμερικανική οικονομία από την Fed και ευνοϊκά στατιστικά μεγέθη που στήριξαν στην Wall Street, ευνόησαν τους αγοραστές στις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,49% στις 5.206 μονάδες, ο DAX 2,69% υψηλότερα στις 5.681 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 1,79% στις 3.140 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου στο Nymex υποχωρεί 27 σεντς στα 85,17 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού χάνει περίπου 10 δολάρια στα 1.850 δολ. ανά ουγκιά.

Η διόρθωση των αγορών εμπορευμάτων δημιουργεί πιέσεις στις μετοχές εταιριών ενέργειας και μετάλλων στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v