Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική αντίδραση της Wall ενόψει Τζάκσον Χόλ

Με αισθητή άνοδο αντιδρά η Wall Street, ελπίζοντας σε στήριξη από την σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόλ. Αρωγός η πτώση των τιμών πετρελαίου λόγω Λιβύης. Δυνατή αντίδραση και στις ευρωαγορές.

Με ράλι τιμών αντιδρά το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά το άγριο ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας.

Η προοπτική υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου καθώς οι αντάρτες καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Λιβύης, και οι ελπίδες «τονωτικού» μηνύματος από την ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών του πλανήτη στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν την επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,74% στις 10.8945 μονάδες, ο S&P 0,71%στις 1.131 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,76% στις 2.359 μονάδες. 

Η Wall Street έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 4,7% στην εβδομάδα (για τον δείκτη S&P 500) και με απώλειες επί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες (-13% από τις αρχές Αυγούστου), στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας και της συνέχισης της κρίσης χρεών στην ευρωζώνης.

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου –κατά 1,5 σχεδόν δολ. στα 107 δολ. για την ποικιλία Brent- καθώς το καθεστώς Καντάφι καταρρέει στην Λιβύη και δημιουργεί προοπτική αποκατάστασης της πετρελαϊκής παραγωγής, δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τις ελπίδες οικονομικής ανάπτυξης.

Το κορυφαίο προγραμματισμένο γεγονός της εβδομάδας είναι πάντως η συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ και των διεθνών κεντρικών τραπεζιτών, στο Τζάκσον Χόλ, για το ετήσιο συνέδριο που οργανώνει η Federal Reserve Bank του Κάνσας Σίτυ.

Στην κλιμάκωση αυτής της συνόδου, θα βρεθεί την Παρασκευή η ομιλία του διοικητή της Fed, κ. Ben Bernanke, ο οποίος στο ίδιο συνέδριο πέρσι, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει 2ο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, το QE2.

Οπωσδήποτε, οι κρίσεις χρεών σε ΗΠΑ και Ευρώπη «υπόσχονται» αρκετή μεταβλητότητα και αυτή την εβδομάδα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούν θετικά σήμερα, με κέρδη κυρίως για τους τραπεζικούς κλάδους που καταποντίστηκαν καθώς και τους πετρελαϊκούς κλάδους. Η αρχική δυναμική αντίδραση περιορίστηκε μετά το πιο ήπιο άνοιγμα της Wall και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE κερδίζει 0,98% στις 5.090 μονάδες, ο DAX 0,36% στις 5.499 μονάδες, ενώ ο CAC 1,18% στις 3.052 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο των ΗΠΑ, η Lowe’s αντιδρά με άνοδο στην έγκριση επαναγοράς έως 5 δισ. δολ. σε κοινές μετοχές.

Με κέρδη αντιδρά και η μετοχή της Verizon Communications στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της εισηγμένης και του εργατικού συνδικάτου των 45.000 εργαζομένων της και την αποτροπή απεργίας.

Η μετοχή της Alcoa εκτινάσσεται 5% μετά την αναβάθμισή της από την Davenport & Co.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v