Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Η διάθεση για ρίσκο κατευθύνει τις αγορές

Η διάθεση για ρίσκο κατευθύνει την αγορά συναλλάγματος. Τα μακροοικονομικά στοιχεία επηρεάζουν τα περισσότερα νομίσματα. Εξαίρεση το γιεν. Στο επίκεντρο η ομιλία του Bernanke στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών.

FXCM: Η διάθεση για ρίσκο κατευθύνει τις αγορές
Η αγορά συναλλάγματος εξακολουθεί να «οδηγείται» από την ευρύτερη τάση ανάληψης ή μη ρίσκου με τα περισσότερα νομίσματα να αντανακλούν τις προσδοκίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης όπως αντικατοπτρίζεται στους βασικούς δείκτες μετοχών.

Το γιεν παραμένει εξαίρεση αφού μειώνεται η επιρροή του από τις ευρύτερες μακροοικονομικές τάσεις εν αναμονή νέων ενεργειών από τις ιαπωνικές αρχές με στόχο την αποδυνάμωση του νομίσματος. Παρ’ όλα αυτά το ιαπωνικό νόμισμα εξακολουθεί να ωφελείται από μια ενδεχόμενη αποστροφή ρίσκου, αν και στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κάτι τέτοιο.

Οι προβολείς της εβδομάδας πέφτουν στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, Wyoming όπου αναμένεται η ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, ενώ στην πορεία της εβδομάδας αναμένονται σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις. Κατά την περυσινή ομιλία του ο Bernanke πραγματοποίησε σημαντική στροφή στην πολιτική του καθώς πρωτοαναφέρθηκε στο δεύτερο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης QE2, είδηση που οδήγησε σε σημαντικά κέρδη για τις επενδύσεις ρίσκου καθώς η δέσμευση για «φτηνό χρήμα» παρότρυνε τους επενδυτές να αυξήσουν τα πονταρίσματα σε assets υψηλότερων αποδόσεων σε δολάρια ΗΠΑ.

Με την αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια να βαδίζει προς την πραγματική επιβράδυνση μέχρι το τέλος του 2011, οι αγορές διατηρούν ελπίδες ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια ακόμα πράξη διάσωσης.

Εντωμεταξύ πληθαίνουν οι αντιθετικές απόψεις γύρω από το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης της οικονομίας. Από τη μια πλευρά, η απρόσμενη δέσμευση της Fed να διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια για μια «παρατεταμένη χρονικά περίοδο» που φτάνει έως και τα μέσα του 2013, αποτελεί μια μεμονωμένη κίνηση που προκάλεσε σημαντικές ενστάσεις μεταξύ των μελών της επιτροπής FOMC, γεγονός που σημαίνει ότι μια αύξηση των υπέρμαχων των χαμηλών επιτοκίων είναι απίθανη στην παρούσα χρονική περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, το βασικότερο επιχείρημα εφαρμογής του QE2 ήταν η διαφαινόμενη απειλή του στασιμοπληθωρισμού, το οποίο μπορεί να βρει και τώρα εφαρμογή δεδομένου ότι έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες αύξησης των τιμών όπως φαίνεται στις αποδόσεις των ομολόγων σε σχέση με πέρυσι.

Επομένως, θα περιμέναμε στάση αναμονής από τους traders αναφορικά με τη θέση που θα πάρει ο Bernanke αν και η διαρροή πληροφοριών προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση θα κρατήσει τις αγορές σε θέση επιφυλακής. Ακόμα οι επενδυτές θα στρέψουν τα βλέμματά τους στον μεταποιητικό δείκτη Richmond Fed καθώς και στις παραγγελίες διαρκών αγαθών. Το τοπίο της παγκόσμιας ανάκαμψης αναμένεται να αποσαφηνίσουν και τα στοιχεία του PMI Ευρωζώνης, του δείκτη ZEW στη Γερμανία, της έρευνας IFO και του μεταποιητικού PMI στην Κίνα της HSBC. Επίσης, ανακοινώνεται και το ΑΕΠ στη Βρετανία αν και πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση των στοιχείων και αν δεν υπάρξει σημαντική απόκλιση, δεν προβλέπεται να προκαλέσει μεταβλητότητα στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v